Mihrimah Sultan Külliyesi

Üsküdar, İskele Meydanı’ndadır. Mihrimah Sultan, 1546/1547-1548 arasında Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Klasik Osmanlı mimarisini hazırlayan yapıtlardandır. Cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, hamam, kervansaray, ambar, muvakkithane, çeşme ve türbe yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan cami, iki türbe, medrese, sıbyan mektebi, çeşme, hamam sağlamdır. Medrese, Sağlık Merkezi, sıbyan mektebi, çocuk kitaplığı olarak kullanılmaktadır.
Cami külliyenin merkezidir. Mimar Sinan çift revaklı son cemaat yerini ilk kez bu yapıda kullanmıştır. İç revak yüksek ve beş kubbelidir. Dış revak, çatısı dışa taşarak şadırvanı da örtmektedir. Ak mermerden şadırvan 21 köşelidir.

Caminin ana mekânı dikdörtgen planlıdır; büyük kubbe yanlarda ve mihrap yönünde yarım kubbelerle desteklenmiştir. Mihrap duvarı köşelerinde, küçük kubbeli bölümler bulunmaktadır. Yapı, Geç Dönem kalem işleri ve vitraylarla süslüdür. Ayrıca ahşap, mermer, fildişi, sedef kakma bezemeler özgündür. 1769/1770′te caminin batı duvarına yapılan güneş saati, ilginç bir süs öğesidir.

Medrese de tümüyle küfeki taşından, klasik Osmanlı medreseleri planında bir yapıdır. Caminin güneyindeki sıbyan mektebi, kubbeyle örtülü iki kare mekânlıdır. Kuzey girişin önündeki çeşme taş, al ve renkli mermerdir. Ayna taşı rumî kıvrık dal bezelidir. Kadın ve erkek bölümlerinden oluşan hamam, üç eyvanlı, köşe hücreli, klasik Osmanlı hamamları planındadır. Türbeler yapıya sonradan eklenmiştir. Biri kare planlı olup sekiz köşeli kasnağa oturan kubbeyle örtülüdür. Öbürü dört mermer sütun-lu, kubbeli bir yapıdır. Kubbedeki yazı ve süsleme özgündür.
Külliye, temiz, özenli işçiliği, yalın ve görkemli görünüşüyle Üsküdar’a damgasını vuran önemli bir yapıttır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir