Tarihi Yerler

Hoca Hasan Hamamı

Harput’da zamanımıza kadar ulaşabilmiş klasik Osmanlı tipi hamamlardan biridir. Soyunma, ılıklık ve yıkanma yerlerinden meydana gelmiştir. İki giriş kapısı bulunur. Batıdaki sade olmasına rağmen doğu kapısının kubbeli oluşu dikkat çekicidir. Soyunma yeri kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Tamamen yıkılmış olan ılıklıktan yıkanma yerine geçilir. Yıkanma yeri dört eyvanlı ortası büyük kubbeli ve köşelerde… Devamını Oku »

Adana Atatürk Müzesi

Adana Atatürk Evi Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Mart 1923’te Atatürk eşi ile birlikte Adana’ya geldiğinde misafir edildiği ev müzeye çevrilmiştir. Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy.’da yapılmış geleneksel Adana evlerinden biri olan ev, Ramazanoğulları’ndan Suphi Paşa’nın evi olup Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bu özel… Devamını Oku »

Kum Kalesi

Kadirli İlçesi dolaylarındaki Karatepe Ulusal Parkında, bulunan bir kale kalıntısıdır. Haçlılar yaptırmıştır. Sağlam kalan kalelerdendir. 6 burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Tek kapısı doğuya bakar. Karakol niteliğindedir.

Ekinözü İçmeler

Ekinözü (Cela) İçmeleri Ekinözü İçmeleri K.Maraş’a 150 km uzaklıktadır. Ekinözü yerleşmesi, yakın çevresinde yer alan 3 kaynaktan oluşmuştur. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan kapasite ve kaynak nitelikleri bakımından ülkemizin 10 büyük içmesinden biridir. Ekinözü İçmeleri; Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Yapılan tetkik ve analizlerde başta böbrek, idrar yolları,… Devamını Oku »

Elazığ

Elazığ, büyük bölümüyle Fırat Havzası’nda bulunan bir doğu ilidir. 40° 21′ ve 38° 30′ doğu boylamları ile 38° 17′ ve 39° 11′ kuzey enlemleri arasında kalan ilin merkezinin denizden yüksekliği, yaklaşık 1.020 m’dir. Toplam su yüzeyleri dahil 9.151 km2′lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının binde 12’sini kaplayan Elazığ, doğudan Bingöl’ün Merkez ve Hizan; batı ve güneybatıdan Malatya’nın Pötürge,… Devamını Oku »

Gökçeada Kaya Mezarı

Gökçeada’ya 18 km. uzaklıkta Aydıncık-Uğurlu yolu üzerinde Kokina Mevkiinde kayalar içerisine oyulmuş dikdörtgen yan yana iki mezar bulunmaktadır. Mezarın hangi döneme ait olduğu kesinlik kazanamamakla beraber Roma döneminde yapıldığı sanılmaktadır.

Zal Mahmut Paşa Külliyesi

İstanbul Eyüp’tedir. Zal Mahmud Paşa XVI.yy ortalarında Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Cami, iki medrese, türbe ve çeşmeden oluşan küçük bir yapıttır; ancak planı ilginçtir. Yapılar, alanın engebesine göre iki basamaklı biçimde yerleştirilmiş, buna bağlı olarak planlar ve örtü düzeni değişmiştir. Cami ana mekânı, iki payeyi bağlayan üç kemerin taşıdığı büyük bir kubbeyle örtülüdür. Doğu, batı ve… Devamını Oku »

Galata Kulesi

1348′de Cenevizliler’ce Galata surlarının baş kulesi olarak yapılmıştır. İstanbul’a büyük zararlar veren 1509 depreminde, Galata surlarının da yıkıldığı ve Mimar Hayreddin’in onardığı bilinmektedir. Osmanlı Dönemi’nde çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. XVI. yy’da Kasımpaşa Tersanesi’nde çalışan tutsaklarınzindanı olan kule, XVIII .yy’da yangın gözetleme yeriydi. Kule, 1794′teki yangında tümüyle yanmış, daha sonra dört yana çıkıntılı pencereli bir kat yapılıp… Devamını Oku »

Sis Kalesi

Kozan İlçesinin 1 km batısındaki Tavşantepe üzerindedir. Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını oluştu­rur. Asurlularca yaptırılmış, Romalılar ve Ermenilerce onarılmıştır. Ermeniler döne­minde âdı Sis Kalesi idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız topları Tufanlı Köyüne bu kaleden ateş açmıştır. Kale, kuzey ve güneyde birbirine surlarla bağlı iki grup halindedir. Çevresi 6 km’ye yaklaşır. Güney kesimindeki tepede iç kale… Devamını Oku »

Yılanlı Kale

Ceyhan İlçesinin 8 km batısında eski kervan yolu üzerinde sarp, kayalık bir tepededir. Kuzeye doğru uzanan Dumulu, Anavarza ve Kozan (Sis) adlı dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır. Gülek boğazından Çukurova’ya yönelecek saldırıla­rı engelleyjici konumu nedeniyle önem kazan­mıştır. Koruması kolay, düşürülmesi çok güç bir kale olarak bilinir. Ortaçağdan kalma bir Bizans kalesi olduğu sanılmaktadır. 1097′de Bouillon… Devamını Oku »

Karaçomak Barajı

Karaçomak Barajı, Kastamonu`inde, Karaçomak Çayı üzerinde, sulama, taşkın kontrolü, içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacı ile 1968 – 1974 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.668.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 50,00 m, normal su kotunda göl hacmi 23,10 hm3, normal su kotunda göl alanı 1,43 km2`dir. 2.596… Devamını Oku »

Kılıç Ali Pasa Külliyesi

İstanbul Tophane Meydanı’ndadır. Donanma Komutanı Kılıç Ali Paşa, 1580′de Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Cami, medrese, hamam, türbe ve sebil, kare alana geometrik bir düzen içinde yerleştirilmiştir. Cami, üç neftidir, ortadaki geniştir. Bu bölüm ortada büyük, yanlarda yarım kubbelerle örtülüdür. Dışa taşkın mihrap da yarım kubbelidir. Yan nefler çapraz tonozludur. Son cemaat yeri iki bölümdür. Dıştaki sütunlara… Devamını Oku »

Bucak Kalesi

Kozan’ın 10 km güneyinde, Hamamköy’ün doğusunda bir Ortaçağ kale kalıntısıdır; bazı kısımları ayakta kalabilmiştir. Moloz taşlarla örülmüş ve kabayonu bosajlı taşlarla kaplamadır. Yapının dış konturları sağlamdır fakat iç mekanı yıkılmıştır. Bucak kalesine giriş doğu yönündeki kemerli kapıdan yapılmaktadır. Bucak kalesinin girişinin hüneyinde ilk burç duruyordur. Bu burcun altında kubbeli bir mekan vardır. Bucak kulesinin Anavarza… Devamını Oku »

Cimşit Bey Hamamı

Cemşit Bey Hamamı Sarahatun Camii bitişiğindeki klasik tipte bir Osmanlı yapısıdır. Soyunma yeri kare planlı üzeri kubbe ile örtülü olup, iki kapısı mevcuttur. Yıkanma yeri Sarahatun Camiine dayanır. Bu yapı Yavuz Sultan Selim’in Sipahi Beylerinden Cemşit Bey tarafından 16.asrın ilk yarısında yaptırılmıştır. Günümüzde restore edilerek kullanılır hale getirilmiş ve hizmete açılmıştır. Adresi: Harput, 23350 Elâzığ… Devamını Oku »