Tarihi Yerler

Bucak Kalesi

Kozan’ın 10 km güneyinde, Hamamköy’ün doğusunda bir Ortaçağ kale kalıntısıdır; bazı kısımları ayakta kalabilmiştir. Moloz taşlarla örülmüş ve kabayonu bosajlı taşlarla kaplamadır. Yapının dış konturları sağlamdır fakat iç mekanı yıkılmıştır. Bucak kalesine giriş doğu yönündeki kemerli kapıdan yapılmaktadır. Bucak kalesinin girişinin hüneyinde ilk burç duruyordur. Bu burcun altında kubbeli bir mekan vardır. Bucak kulesinin Anavarza… Devamını Oku »

Cimşit Bey Hamamı

Cemşit Bey Hamamı Sarahatun Camii bitişiğindeki klasik tipte bir Osmanlı yapısıdır. Soyunma yeri kare planlı üzeri kubbe ile örtülü olup, iki kapısı mevcuttur. Yıkanma yeri Sarahatun Camiine dayanır. Bu yapı Yavuz Sultan Selim’in Sipahi Beylerinden Cemşit Bey tarafından 16.asrın ilk yarısında yaptırılmıştır. Günümüzde restore edilerek kullanılır hale getirilmiş ve hizmete açılmıştır. Adresi: Harput, 23350 Elâzığ… Devamını Oku »

Loryma Antik Kenti

Bu antik kent bölgenin Karaburun yöresinde yer almaktadır.Kente ulaşım birazda zahmetlidir.Deniz yoluyla bir müddet gidildikten sonra yaklaşık 1 saat kadar bölgeye tırmanmanız gerekmektedir. Ülkemizde antik kentlere önem verilmemesi nedeniyle bölgeye dair araştırmalar 1995 yıllarında Alman araştırmacılar tarafından başlatılmıştır. Yapılan bu araştırmalara göre bölgenin heçmişi M.Ö 6. yüzyıllara kadar uzanmaktadır.Bölgenin etrafı yıkık surlarla çevrilmiştir. Bölge de… Devamını Oku »

Haruniye Kalesi

Bahçe ilçesine bağlı Haruniye bucağının kuzeydoğusundadır. Ka­leyi VIII. yy’da Harunür Reşid’in komutan­larından Ferec yaptırtmıştır. Adını halifenin adından almıştır. Bugün yıkıntı halindedir.

Ekinözü İçmeler

Ekinözü (Cela) İçmeleri Ekinözü İçmeleri K.Maraş’a 150 km uzaklıktadır. Ekinözü yerleşmesi, yakın çevresinde yer alan 3 kaynaktan oluşmuştur. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan kapasite ve kaynak nitelikleri bakımından ülkemizin 10 büyük içmesinden biridir. Ekinözü İçmeleri; Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Yapılan tetkik ve analizlerde başta böbrek, idrar yolları,… Devamını Oku »

Çem Kalesi

Kadirli İlçesinin 10 km kuzeydoğusunda, Roma döneminden kalma bir kale kalıntısıdır; güneyinde Roma kabart­maları vardır.

Atik Ali Paşa Külliyesi

İstanbul Çemberlitaş’tadır. 1496/1497′de Atik Ali Paşa yaptırmıştır. Cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, türbe, çeşme, Elçi Hanı yapıları topluluğudur. Elçi Hanı ve imaret yıkılmış, medrese özgün biçimini yitirmiştir. Cami, bir büyük, bir yarım kubbeyle örtülü ana mekân ve önünde beş kubbeli son cemaat yerinden oluşmaktadır. Yapı bu planıyla, Bursa üslubuyla klasik üslup arasında geçişi belirlemektedir. Yanlarda… Devamını Oku »

Kazankaya Kalesi

Ceyhan İlçesine bağlı Kurtkulağı Köyünün 1 km kuzeyindeki tepededir. Asur, Pers, Roma izlerini taşıyan bir kale kalıntısıdır. Halep kervan yolunun korunması için karakol olarak yaptırılmıştır. Yapı, 250300 m genişlikteki bir alana yayılmaktadır. Tepenin kuzeydoğu eteklerin­de Abbasilerden kalma mezarlar, Asur ve Romalılardan kalma kaya mezarları ve çeşmeler bulunmaktadır.

Kars Gölleri

Kars il sınırları içinde çok sayıda göl bulunmaktadır. Bu göllerin önemlileri arasında, Çıldır, Aygır, Aktaş, Kuyucak ve Deniz gölleri sayılabilir. Kars’ta Bulunan Göller: Çıldır Gölü Aygır Gölü Deniz Gölü (Diğer adları: Çengili, Cenkli, Çengli) Aktaş Gölü (Diğer adları: Hazapin, Karzak, Kenarbel, Khozapin, Khozapan) Turna Gölü Çalı Gölü Cili Gölü Gelört Gölü Hekeli Gölü Koz Gölü… Devamını Oku »

Mihrimah Sultan Külliyesi

Üsküdar, İskele Meydanı’ndadır. Mihrimah Sultan, 1546/1547-1548 arasında Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Klasik Osmanlı mimarisini hazırlayan yapıtlardandır. Cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, hamam, kervansaray, ambar, muvakkithane, çeşme ve türbe yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan cami, iki türbe, medrese, sıbyan mektebi, çeşme, hamam sağlamdır. Medrese, Sağlık Merkezi, sıbyan mektebi, çocuk kitaplığı olarak kullanılmaktadır. Cami külliyenin merkezidir. Mimar Sinan çift revaklı… Devamını Oku »

Feke Kalesi

Feke İlçesi’nin kuzeydoğusundaki bir tepe üzerindedir. Feke ilçesini geçtikten 3 km sonra, buradan geçen kervan yolunu kontrol etmek amacıyla XII.yüzyılda yapılmıştır. İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kaledir. Dikdörtgen bir plân düzeni gösterir. Sekiz burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Günümüzde bu burçların yarıdan fazlası toprağa gömülmüş durumdadır. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri… Devamını Oku »

Adana Arkeoloji Müzesi

1924 yılında kurulmuş olan Adana Arkeoloji Müzesi, Adana ve çevresinde bulunan pek çok arkeolojik esere ev sahipliği yapıyor. Günümüzde Reşatbey’deki binasında hizmete açık olan Adana Arkeoloji Müzesi, 1972 yılına kadar sürekli yer değiştirmek durumunda kalmış. Kuruluş yıllarında Polis Dairesi’nde ziyarete açık olan müze, 1928’de şu an yıkık vaziyette olan Caferpaşa Camii Medresesi’ne, sonrasında ise Kuruköprü… Devamını Oku »

Adana Kalesi

Adana Kalesi: Seyhan Irma­ğının ve Taşköprünün batı bitişiğindeki höyüğün güneyindedir. Abbasi Halifesi Mehdi ile oğlu halife Harunür Reşid (764-809) bu kaleyi 781′de bir ilk çağ kalesinin yerine yaptırmıştır. Adana’yı 1836′da ele geçiren Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa kaleyi yıktırmıştır. Savunma hendekleri ile çevrili surları 300 m uzunluğunda idi. Bugüne sadece Müftülük yakınındaki kule ile sur… Devamını Oku »

Adana Etnografya Müzesi

Adana Etnografya Müzesi, Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Kuruköprü Mahallesi’ndedir. Geçmişte Eski Müze adıyla bilinen Adana Etnografya Müzesi, 1924 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmış. Müze binası, 1845 yılında Kuruköprü Mahallesi’nde kilise olarak inşa edilmiş. Sonraki yıllarda terk edilen bina, 1924 yılında arkeoloji ve etnografya eserlerinin sergilendiği müze olarak yeniden faaliyete açılmış. 1972 yılına gelindiğinde, eserlerin yeni müze… Devamını Oku »