Category Archives: Tarihi Yerler

Adana Kalesi

Adana Kalesi: Seyhan Irma­ğının ve Taşköprünün batı bitişiğindeki höyüğün güneyindedir. Abbasi Halifesi Mehdi ile oğlu halife Harunür Reşid (764-809) bu kaleyi 781′de bir ilk çağ kalesinin yerine yaptırmıştır. Adana’yı 1836′da ele geçiren Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa kaleyi yıktırmıştır. Savunma hendekleri ile çevrili surları 300 m uzunluğunda idi. Bugüne sadece Müftülük yakınındaki kule ile sur… Read More »

Loryma Antik Kenti

Bu antik kent bölgenin Karaburun yöresinde yer almaktadır.Kente ulaşım birazda zahmetlidir.Deniz yoluyla bir müddet gidildikten sonra yaklaşık 1 saat kadar bölgeye tırmanmanız gerekmektedir. Ülkemizde antik kentlere önem verilmemesi nedeniyle bölgeye dair araştırmalar 1995 yıllarında Alman araştırmacılar tarafından başlatılmıştır. Yapılan bu araştırmalara göre bölgenin heçmişi M.Ö 6. yüzyıllara kadar uzanmaktadır.Bölgenin etrafı yıkık surlarla çevrilmiştir. Bölge de… Read More »

Kars Gölleri

Kars il sınırları içinde çok sayıda göl bulunmaktadır. Bu göllerin önemlileri arasında, Çıldır, Aygır, Aktaş, Kuyucak ve Deniz gölleri sayılabilir. Kars’ta Bulunan Göller: Çıldır Gölü Aygır Gölü Deniz Gölü (Diğer adları: Çengili, Cenkli, Çengli) Aktaş Gölü (Diğer adları: Hazapin, Karzak, Kenarbel, Khozapin, Khozapan) Turna Gölü Çalı Gölü Cili Gölü Gelört Gölü Hekeli Gölü Koz Gölü… Read More »

Bodrum Tarihi

Bodrum Tarihi: Hanikalkmassus‘ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve “Tarihin kızkardeşi” olarak bilinen Herodotos‘a göre Bodrum Got‘lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg‘ler bu bölgeye yerleştirmişlerdir. M.S.650 yılında Magareliler gelerek şehri iyice genişletmişler adını da Hanikalkmassus olarak değiştirmişlerdir. Bodrum M.S. 886 yılında Persler‘in egemenliğine girmiştir. Hanikalkmassus en “parlak” devrini M.S. 953 yılında Mokarya… Read More »

Yedikule Zindanları Müzesi

Yedikule Zindanları adıyla anılır. Bizans ve Osmanlı tarihinin önemli olaylarına sahne olmuştur. Zindandaki kuyulu odanın idam infaz yeri olarak kullanıldığı bilinir. Yedikule zindanları, Çandarlı Halil Paşa, Genç Osman ve daha çok devlet büyükleri ile yabancı elçilik görevlilerine hapishane, idam yeri olmuştur. Kule, son yıllarda onarılmıştır. İstanbul’da ayrıca Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı da müze olarak… Read More »

Mihrimah Sultan Külliyesi

Üsküdar, İskele Meydanı’ndadır. Mihrimah Sultan, 1546/1547-1548 arasında Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Klasik Osmanlı mimarisini hazırlayan yapıtlardandır. Cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, hamam, kervansaray, ambar, muvakkithane, çeşme ve türbe yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan cami, iki türbe, medrese, sıbyan mektebi, çeşme, hamam sağlamdır. Medrese, Sağlık Merkezi, sıbyan mektebi, çocuk kitaplığı olarak kullanılmaktadır. Cami külliyenin merkezidir. Mimar Sinan çift revaklı… Read More »

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

İstanbul Kadırga’ dadır. Mimar Sinan’ın en başarılı yapıtlarındandır. 1571′de yapılan külliye, Engebe!” bir alana geometrik bir düzen içinde yerleştirilen cami, medrese, tekke ve şadırvandan oluşmaktadır. Bu külliyede tekkenin mimari bir değer kazanması ilginçtir. Yapılar kuzey-güney ekseni üzerine yerleştirilmiş ve aynı eksene değişik büyüklük ve yükseklikte kubbeler oturtulmuştur.

Büyükada Tarihi Köşkleri

Büyükada’da gezilecek yerleri merak edenler, büyükada tarihi köşklerini de gezi listelerine ekleyebilirler. Tarihi köşklerin büyük bir kısmı otellere dönüştürülerek, ziyaretçilere eşsiz bir konaklama deneyimi yaşatmaktadır. Çoğu 19. yüzyılın son çeyreği ile 1900’lü yılların başında inşa edilmiş olan köşkler, sahip oldukları zarif mimari özellikler sayesinde görülmeye değer hale geliyor.

Bucak Kalesi

Kozan’ın 10 km güneyinde, Hamamköy’ün doğusunda bir Ortaçağ kale kalıntısıdır; bazı kısımları ayakta kalabilmiştir. Moloz taşlarla örülmüş ve kabayonu bosajlı taşlarla kaplamadır. Yapının dış konturları sağlamdır fakat iç mekanı yıkılmıştır. Bucak kalesine giriş doğu yönündeki kemerli kapıdan yapılmaktadır. Bucak kalesinin girişinin hüneyinde ilk burç duruyordur. Bu burcun altında kubbeli bir mekan vardır. Bucak kulesinin Anavarza… Read More »

Aya İrini Kilisesi

Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda, Bâb-ı Hümâyûn’dan girildiğinde sol tarafta bulunan ve bugün müze vasfında bulunan yapıdır. “Kutsal barış” anlamına gelen Aya İrini’nin yerinde bulunan ilk kilise, Büyük Konstantin (I. Constantinus) tarafından daha önce burada bulunan Artemis, Apollon ve Afrodit tapınaklarının kalıntıları kullanılarak IV. yüzyılın başlarında yaptırılmıştır. 532 yılındaki büyük Nika İsyanı sırasında yakılan ahşap kiliseyi,… Read More »

Fatih Camii

FATİH CAMİSİ ENEZ AYASOFYASI Enez’in en önemli yapıtı olup, 1962′ye değin cami olarak kullanılmıştır. Günümüzde yıkıktır. Bizans Dönemi’nden olan yapı, oldukça büyüktür. Köşe duvarlı, haç planlı kiliseler grubundandır. Tonozlarla örtülü üç bölümlü giriş holünün (narthex) önüne, yine Bizans Dönemi’nde bir dış narteks eklenmiştir. Osmanlı Dönemi’nde narteks değiştirilmiş, sol bölüm odaya dönüştürülmüştür. İçte, planı oluşturan haçın… Read More »