Gezilecek Yerler

Bucak Kalesi

Kozan’ın 10 km güneyinde, Hamamköy’ün doğusunda bir Ortaçağ kale kalıntısıdır; bazı kısımları ayakta kalabilmiştir. Moloz taşlarla örülmüş ve kabayonu bosajlı taşlarla kaplamadır. Yapının dış konturları sağlamdır fakat iç mekanı yıkılmıştır. Bucak kalesine giriş doğu yönündeki kemerli kapıdan yapılmaktadır. Bucak kalesinin girişinin hüneyinde ilk burç duruyordur. Bu burcun altında kubbeli bir mekan vardır. Bucak kulesinin Anavarza… Devamını Oku »

Kars Akarsuları

Kars il toprakları bütünüyle Hazar Denizi Ana Havzası’nda yer almaktadır. HAZAR DENİZİ ANA HAVZASI: Türkiye’de ve Bağımsız Devletler Topluluğu topraklarında büyük alanlar kaplayan Hazar Denizi Ana Havzası’nın küçük bir bölümü Türkiye sınırları içindedir. İl topraklarından kaynaklanarak doğu yönünde akan Araş ve Kura ırmakları da önemli alt havzalar oluşturmaktadır. Yaklaşık 7.000 km2 alan kaplayan Kura Irmağı… Devamını Oku »

Loryma Antik Kenti

Bu antik kent bölgenin Karaburun yöresinde yer almaktadır.Kente ulaşım birazda zahmetlidir.Deniz yoluyla bir müddet gidildikten sonra yaklaşık 1 saat kadar bölgeye tırmanmanız gerekmektedir. Ülkemizde antik kentlere önem verilmemesi nedeniyle bölgeye dair araştırmalar 1995 yıllarında Alman araştırmacılar tarafından başlatılmıştır. Yapılan bu araştırmalara göre bölgenin heçmişi M.Ö 6. yüzyıllara kadar uzanmaktadır.Bölgenin etrafı yıkık surlarla çevrilmiştir. Bölge de… Devamını Oku »

Eski Şark Eserleri Müzesi

Arkeoloji Müzesi yanındadır. 1963-1973 arasında çağdaş müzecilik anlayışına göre yeniden düzenlenmiştir. Buradaki yapıtlar, dört ana bölümde sergilenmektedir: Mezopotamya: Sümer, Akad, Asur ve Babil uygarlıklarına ilişkin buluntular, Mezopotamya’nın gelişimini belgeleyecek biçimde tarihsel dizin içinde sergilenmektedir. Mühür koleksiyonu önemlidir. Mısır: İÖ 3000-İS 600 arasındaki buluntular sergilenmektedir. Bunların bir bölümü 1894′te Hidiv Abbas Paşa’ca armağan edilmiş , bir… Devamını Oku »

Güngörmez Suyu

Güngörmez Suyu Artvin / Yusufeli ilçesi Güngörmez Dağları’nda bulunmaktadır. Akşam karanlığında suyunun akmaya başlaması ve gün açıldığında suyunun kesilmesi ilginç bir doğa olayıdır. Artvin hem yeşil doğasıyla, hem de jeolojik yapısıyla ayrıcalıklı bir yöredir. Derin kanyonları, mağaraları, kaplıcaları, ayı hamamı adı verilen suyun oluşturduğu kaya oyukları, krater ve buzul gölleriyle çok değişik fiziki özelliklere sahiptir.… Devamını Oku »

Bozcaada

Bozcaada, Çanakkale iline bağlı, 36 kilometrekare yüz ölçümüyle ülkemizin üçüncü büyük adasıdır. Bozcaada çok yüksek olmayıp, basık görünümlüdür. Jeolojik yapı bakımından Biga yarımadasının bir uzantısını oluşturan Bozcaada’da katmanlaşma çeşitlilik gösterir. Bozcaada’nın en yüksek noktası Göztepe’dir. Bozcaada’nın kıyıları çoğunlukla falezler nedeniyle dik ve kayalıktır. Fakat Bozcaada’da kumsallarla kaplı bir çok koy vardır. Bozcaada’nın kıyı uzunluğu 34.5… Devamını Oku »

Haruniye Kalesi

Bahçe ilçesine bağlı Haruniye bucağının kuzeydoğusundadır. Ka­leyi VIII. yy’da Harunür Reşid’in komutan­larından Ferec yaptırtmıştır. Adını halifenin adından almıştır. Bugün yıkıntı halindedir.

Ilıksu Plajı

Kozlu Aşağıçayır Köyü Ilıksu Mevkii Tel : (0372) 261 01 01 (4 adet duş, 5 bay -5 bayan WC, 34 adet soyunma kabini, büfe, ilkyardım, ankesörlü telefon, 1300 kişilik çay bahçesi, 100 kişilik lokanta) Kaynak-Fotoğraf: İl Müdürlüğü arşivi. Nasıl Gidilir? Kozlu-Kdz.Ereğli karayolu üzerinde bulunmaktadır. Zonguldak Kent Merkezinden araba veya minibüs ile 15-20 dakikada ulaşılabilir. Geniş… Devamını Oku »

Çem Kalesi

Kadirli İlçesinin 10 km kuzeydoğusunda, Roma döneminden kalma bir kale kalıntısıdır; güneyinde Roma kabart­maları vardır.

Kars Vadileri ve Ovaları

Genellikle dağlık ve yüksek olan Kars yöresindeki vadiler, daha çok çöküntü olukları boyunca oluşmuştur. Bir çöküntü oluğundan öbür çöküntü oluğuna atlayan büyük akarsu vadilerinin tabanlarına sıralanmış ovalardan, İğdır ve Posof ovaları dışındakilerin tarımsal açıdan önemi yoktur. Bu ikisi dışındaki ovalar 1.800 metre yükselti kuşağının üzerindedir. Kışlan çok sert ve uzun geçen bu ovalarda yazlar da… Devamını Oku »

Bozdağ Kayak Merkezi

İzmir’in Ödemiş ilçesi Gölcük mah. bağlı bir köy olan Bozdağ Köyü, kış turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin kayak merkezlerinden biridir Bozdağ Kayak Merkezi, köyün içinde bulunan dağın zirvesinde bulunmaktadır. Kış aylarında tatil yapıp karların tadını doyasıya çıkarmak isteyenlerin tercihleri arasındaki Bozdağ Kayak Merkezi’ndeki kayak alanları, 1528-2157 metre yükseklikleri arasındadır. Bölgede aynı zamanda 1500… Devamını Oku »

Kazankaya Kalesi

Ceyhan İlçesine bağlı Kurtkulağı Köyünün 1 km kuzeyindeki tepededir. Asur, Pers, Roma izlerini taşıyan bir kale kalıntısıdır. Halep kervan yolunun korunması için karakol olarak yaptırılmıştır. Yapı, 250300 m genişlikteki bir alana yayılmaktadır. Tepenin kuzeydoğu eteklerin­de Abbasilerden kalma mezarlar, Asur ve Romalılardan kalma kaya mezarları ve çeşmeler bulunmaktadır.

Turna Gölü

TURNA GÖLÜ Kağızman’a bağlı Kötek Bucağı’nın kuzeydoğusundaki volkanik alanda yer alan Turna Gölü’nün alanı 2 km2′den biraz fazladır. Kabaca daire biçiminde olan göl, çevresini saran tepelere doğru birtakım girintiler yapmaktadır. Kıyıları çimenlerle kaplı olan Turna Gölü, bu tepelerden inen kar suları ve dibinden kaynayan pınarlarla beslenmektedir. Orta kesimlerine doğru oldukça derin olan gölde, balık yoktur.… Devamını Oku »

Çeşme Kalesi

Tarihi Çeşme Kalesi 1508 yılında dönemin Osmanlı Padişahı olan 2. Beyazit tarafından Aydın Valisi aracılığı ile yaptırılmıştır. Kale yapıldığı zamanlarda denizle bitişik şekilde idi fakat bu zamanlarda artık denizin zamanla doldurulması ile birlikte denizden biraz da olsa uzaklaşmıştır. Kalenin yapım amacı Çeşme’deki TÜrk ticaret ve savaş gemilerinin korunmasıdır.Bu amaçla yapılan Çeşme Kalesi günümüzde arkeolojik müze olarak… Devamını Oku »