Seman Kalesi
Bahçe İlçesinin batısında Haruniye Bucağının 1 km güneyindeki Hacılar Köyü yakınındadır. Hititlerden kalmadır. Asurluların yakıp yıktığı kalenin izleri ve dış surların kalıntıları yer yer görülür.
Bahçe İlçesinin batısında Haruniye Bucağının 1 km güneyindeki Hacılar Köyü yakınındadır. Hititlerden kalmadır. Asurluların yakıp yıktığı kalenin izleri ve dış surların kalıntıları yer yer görülür.
Side, Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı mahalledir. Antalya’ya 75 km. Manavgat’a 7 km. uzaklıkta olan Side, Yaklaşık 400 m. eni ve 1 km. uzunluğu olan bir yarımada şeklindedir. “Side” adı Anadolu dilinde “Nar” anlamına gelmektedir. Bu özellik ve bilgede bulunan bazı yazıtlardan elde edilen bilgiler Side tarihinin Hititlere kadar uzandığını göstermektedir. Fakat Anadolunun en eski… Read More »
Karataş İlçesinin 5 km güneybatısında Dört Direkli ve Magarsos adları ile tanınan eski bir liman kentinin kalesidir. İlkçağda Mallos (şimdi yeri belli değil) Mopsuhestia, Hemite ve Asitavanda adlı antik kentleri koruyan bir kilit noktasındadır. Ortaçağda yıkılmış, Harunür Reşid’in oğlu Kasım onanmıştır. Piri Reis’in “Kitabı Bahriye” adlı (1517) yapıtında Od Kalesi olarak geçer. Antik Kentin adı,… Read More »
Kastabala antik kenti, Osmaniye ilinin 12 km kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye- Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında, Ceyhan nehrinin yakınlarında küçük bir ovaya hâkim kaya çıkıntısı üzerinde yükselen Ortaçağ kalesi çevresinde gelişen antik kenttir. Kastabala Ören Yerini ilk kez 1875 yılında İngiliz E.J. Davis tan ımlamış ve kamu oyuna duyurmuştur. Anazarbos ( Şimdiki adı… Read More »
Ceyhan İlçesine bağlı Kurtkulağı Köyünün 1 km kuzeyindeki tepededir. Asur, Pers, Roma izlerini taşıyan bir kale kalıntısıdır. Halep kervan yolunun korunması için karakol olarak yaptırılmıştır. Yapı, 250300 m genişlikteki bir alana yayılmaktadır. Tepenin kuzeydoğu eteklerinde Abbasilerden kalma mezarlar, Asur ve Romalılardan kalma kaya mezarları ve çeşmeler bulunmaktadır.
Kozan İlçesinin 1 km batısındaki Tavşantepe üzerindedir. Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını oluşturur. Asurlularca yaptırılmış, Romalılar ve Ermenilerce onarılmıştır. Ermeniler döneminde âdı Sis Kalesi idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız topları Tufanlı Köyüne bu kaleden ateş açmıştır. Kale, kuzey ve güneyde birbirine surlarla bağlı iki grup halindedir. Çevresi 6 km’ye yaklaşır. Güney kesimindeki tepede iç kale… Read More »
Ceyhan İlçesinin 8 km batısında eski kervan yolu üzerinde sarp, kayalık bir tepededir. Kuzeye doğru uzanan Dumulu, Anavarza ve Kozan (Sis) adlı dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır. Gülek boğazından Çukurova’ya yönelecek saldırıları engelleyjici konumu nedeniyle önem kazanmıştır. Koruması kolay, düşürülmesi çok güç bir kale olarak bilinir. Ortaçağdan kalma bir Bizans kalesi olduğu sanılmaktadır. 1097′de Bouillon… Read More »
2000 yılından bugüne, siz konuklarını misafir etmekten onur duyan kaplıcamız, Hisarcık İlçesine bağlı Sefaköy’de bulunup, Kütahya İl merkezine 107 km, Uşak il merkezine 82 km, Hisarcık İlçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Bizans İmparatorluğuna kadar dayanan tarihi ile farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan kaplıcalarımız halk dilinde Esire kaplıcaları olarak anılmakta olup, geçmişine dair şu rivayet… Read More »
Kozan’ın 10 km güneyinde, Hamamköy’ün doğusunda bir Ortaçağ kale kalıntısıdır; bazı kısımları ayakta kalabilmiştir. Moloz taşlarla örülmüş ve kabayonu bosajlı taşlarla kaplamadır. Yapının dış konturları sağlamdır fakat iç mekanı yıkılmıştır. Bucak kalesine giriş doğu yönündeki kemerli kapıdan yapılmaktadır. Bucak kalesinin girişinin hüneyinde ilk burç duruyordur. Bu burcun altında kubbeli bir mekan vardır. Bucak kulesinin Anavarza… Read More »
Tarihi Çeşme Kalesi 1508 yılında dönemin Osmanlı Padişahı olan 2. Beyazit tarafından Aydın Valisi aracılığı ile yaptırılmıştır. Kale yapıldığı zamanlarda denizle bitişik şekilde idi fakat bu zamanlarda artık denizin zamanla doldurulması ile birlikte denizden biraz da olsa uzaklaşmıştır. Kalenin yapım amacı Çeşme’deki TÜrk ticaret ve savaş gemilerinin korunmasıdır.Bu amaçla yapılan Çeşme Kalesi günümüzde arkeolojik müze olarak… Read More »
Feke İlçesi’nin kuzeydoğusundaki bir tepe üzerindedir. Feke ilçesini geçtikten 3 km sonra, buradan geçen kervan yolunu kontrol etmek amacıyla XII.yüzyılda yapılmıştır. İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kaledir. Dikdörtgen bir plân düzeni gösterir. Sekiz burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Günümüzde bu burçların yarıdan fazlası toprağa gömülmüş durumdadır. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri… Read More »