Kaleler

Kum Kalesi

Kadirli İlçesi dolaylarındaki Karatepe Ulusal Parkında, bulunan bir kale kalıntısıdır. Haçlılar yaptırmıştır. Sağlam kalan kalelerdendir. 6 burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Tek kapısı doğuya bakar. Karakol niteliğindedir.

Sis Kalesi

Kozan İlçesinin 1 km batısındaki Tavşantepe üzerindedir. Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını oluştu­rur. Asurlularca yaptırılmış, Romalılar ve Ermenilerce onarılmıştır. Ermeniler döne­minde âdı Sis Kalesi idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız topları Tufanlı Köyüne bu kaleden ateş açmıştır. Kale, kuzey ve güneyde birbirine surlarla bağlı iki grup halindedir. Çevresi 6 km’ye yaklaşır. Güney kesimindeki tepede iç kale… Devamını Oku »

Yılanlı Kale

Ceyhan İlçesinin 8 km batısında eski kervan yolu üzerinde sarp, kayalık bir tepededir. Kuzeye doğru uzanan Dumulu, Anavarza ve Kozan (Sis) adlı dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır. Gülek boğazından Çukurova’ya yönelecek saldırıla­rı engelleyjici konumu nedeniyle önem kazan­mıştır. Koruması kolay, düşürülmesi çok güç bir kale olarak bilinir. Ortaçağdan kalma bir Bizans kalesi olduğu sanılmaktadır. 1097′de Bouillon… Devamını Oku »

Bucak Kalesi

Kozan’ın 10 km güneyinde, Hamamköy’ün doğusunda bir Ortaçağ kale kalıntısıdır; bazı kısımları ayakta kalabilmiştir. Moloz taşlarla örülmüş ve kabayonu bosajlı taşlarla kaplamadır. Yapının dış konturları sağlamdır fakat iç mekanı yıkılmıştır. Bucak kalesine giriş doğu yönündeki kemerli kapıdan yapılmaktadır. Bucak kalesinin girişinin hüneyinde ilk burç duruyordur. Bu burcun altında kubbeli bir mekan vardır. Bucak kulesinin Anavarza… Devamını Oku »

Haruniye Kalesi

Bahçe ilçesine bağlı Haruniye bucağının kuzeydoğusundadır. Ka­leyi VIII. yy’da Harunür Reşid’in komutan­larından Ferec yaptırtmıştır. Adını halifenin adından almıştır. Bugün yıkıntı halindedir.

Çem Kalesi

Kadirli İlçesinin 10 km kuzeydoğusunda, Roma döneminden kalma bir kale kalıntısıdır; güneyinde Roma kabart­maları vardır.

Kazankaya Kalesi

Ceyhan İlçesine bağlı Kurtkulağı Köyünün 1 km kuzeyindeki tepededir. Asur, Pers, Roma izlerini taşıyan bir kale kalıntısıdır. Halep kervan yolunun korunması için karakol olarak yaptırılmıştır. Yapı, 250300 m genişlikteki bir alana yayılmaktadır. Tepenin kuzeydoğu eteklerin­de Abbasilerden kalma mezarlar, Asur ve Romalılardan kalma kaya mezarları ve çeşmeler bulunmaktadır.

Feke Kalesi

Feke İlçesi’nin kuzeydoğusundaki bir tepe üzerindedir. Feke ilçesini geçtikten 3 km sonra, buradan geçen kervan yolunu kontrol etmek amacıyla XII.yüzyılda yapılmıştır. İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kaledir. Dikdörtgen bir plân düzeni gösterir. Sekiz burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Günümüzde bu burçların yarıdan fazlası toprağa gömülmüş durumdadır. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri… Devamını Oku »

Adana Kalesi

Adana Kalesi: Seyhan Irma­ğının ve Taşköprünün batı bitişiğindeki höyüğün güneyindedir. Abbasi Halifesi Mehdi ile oğlu halife Harunür Reşid (764-809) bu kaleyi 781′de bir ilk çağ kalesinin yerine yaptırmıştır. Adana’yı 1836′da ele geçiren Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa kaleyi yıktırmıştır. Savunma hendekleri ile çevrili surları 300 m uzunluğunda idi. Bugüne sadece Müftülük yakınındaki kule ile sur… Devamını Oku »

Toprakkale Kalesi

Osmaniye İlçesine bağlı Toprakkale Bucağındadır. Çukurova’yı güney­den gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla yapılmıştır. Kervan yollarının bir­leştiği yerde, 75 m yükseklikteki yığma bir tepe üzerindedir. İÖ 312′den başlayarak, Selökidler, Romalılar, Abbasiler, Selçuklular, Ramazanoğulları ve Osmanlılarca dokuz kez onarılmıştır. Buraya, Hitit ve Asurlular “Carania”, Persler “Susanis”, Romalılar “Amanicae” (Caranadiopolis) adlarını ver­mişlerdir. Çevresinde savunma hendeği bu­lunmayan karakol niteliğinde… Devamını Oku »

Hemite Kalesi

Osmaniye İlçesinin 20 km kuzeybatısında ve Ceyhan Irmağının sol kıyısında Gökçedam (Hemite) Köyünde, sarp bir tepe üzerinde kurulmuştur. Haçlı Seferle­rinde önemli rol oynayan Kale, çeşitli tarihlerde onarılmıştır. Yer sarsıntılarıyla yıkılmamış ender kalelerdendir. Yontma taştan yapılmıştır. Üç kemerli, zafer takına benzeyen tek giriş kapısı vardır. Surları, 810 m. yükseklikte ve 1500 m. uzunluktadır. 70′er m. aralıklı,… Devamını Oku »

Ayaş Kalesi

İskenderun Kör­fezinde, Yumurtalık İlçesinin güneyinde, Ayaş adlı antik bir kentte yapılmış, bir Ortaçağ kalesidir. Kestanbol Kalesi de denir. Kale ile küçük kule, XVI. yy başlarında da, 1323′te Memlûklar, Kanuni Bağdat seferine giderken Osmanlılarca onarılmıştır. Bugün, kalenin bazı burçları ayakta kalabilmiştir.

Misis Antik Kenti

Ülkemizin en önemli antik kentinden biri olan Misis Antik Kenti, Adana ili sınırları içerisindedir. Şehrin 27 kilometre doğusundaki bu kent, Ceyhan Nehri’nin hemen kenarında yer alıyor. Misis Antik Kenti’nin özellikleri ise tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ve geçit özelliği taşımasıdır. Ceyhan Nehri’nin kenarında bulunan ve ikinci bir geçit özelliği taşıyan Misis Antik Kenti, aynı… Devamını Oku »

Karatepe Kalesi

Kadirli İlçesine bağlı Karatepe (Aslantaş) Köyü yakınındadır. Denizden yüksekliği 132 m’dir. 430 m çapında ve oval biçimdedir. Tarihi, Hititlere dayanır. Asurlularca yakılıp yıkıldıktan sonra, kulla­nılmamıştır. Karatepe’de 1946′da başlayan kazılarda Hitit Kralı Asistavandas’ın (İÖ VII. yy) sarayının kalıntıları gibi çok değerli Hitit yapıtları ortaya çıkarılmıştır. Hititçenin çö­zülmesini sağlayan yazıtlar burada bulun­muştur. Kazılarda çıkarılan yapıtlar, geniş bir… Devamını Oku »