Misis Antik Kenti

Ülkemizin en önemli antik kentinden biri olan Misis Antik Kenti, Adana ili sınırları içerisindedir. Şehrin 27 kilometre doğusundaki bu kent, Ceyhan Nehri’nin hemen kenarında yer alıyor. Misis Antik Kenti’nin özellikleri ise tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ve geçit özelliği taşımasıdır. Ceyhan Nehri’nin kenarında bulunan ve ikinci bir geçit özelliği taşıyan Misis Antik Kenti, aynı… Devamını Oku »

Seman Kalesi

Bahçe İlçesinin batısında Haruniye Bucağının 1 km güneyindeki Hacılar Köyü yakınındadır. Hititlerden kal­madır. Asurluların yakıp yıktığı kalenin izleri ve dış surların kalıntıları yer yer görülür.

Sis Kalesi

Kozan İlçesinin 1 km batısındaki Tavşantepe üzerindedir. Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını oluştu­rur. Asurlularca yaptırılmış, Romalılar ve Ermenilerce onarılmıştır. Ermeniler döne­minde âdı Sis Kalesi idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız topları Tufanlı Köyüne bu kaleden ateş açmıştır. Kale, kuzey ve güneyde birbirine surlarla bağlı iki grup halindedir. Çevresi 6 km’ye yaklaşır. Güney kesimindeki tepede iç kale… Devamını Oku »

Kazankaya Kalesi

Ceyhan İlçesine bağlı Kurtkulağı Köyünün 1 km kuzeyindeki tepededir. Asur, Pers, Roma izlerini taşıyan bir kale kalıntısıdır. Halep kervan yolunun korunması için karakol olarak yaptırılmıştır. Yapı, 250300 m genişlikteki bir alana yayılmaktadır. Tepenin kuzeydoğu eteklerin­de Abbasilerden kalma mezarlar, Asur ve Romalılardan kalma kaya mezarları ve çeşmeler bulunmaktadır.

Eski Şark Eserleri Müzesi

Arkeoloji Müzesi yanındadır. 1963-1973 arasında çağdaş müzecilik anlayışına göre yeniden düzenlenmiştir. Buradaki yapıtlar, dört ana bölümde sergilenmektedir: Mezopotamya: Sümer, Akad, Asur ve Babil uygarlıklarına ilişkin buluntular, Mezopotamya’nın gelişimini belgeleyecek biçimde tarihsel dizin içinde sergilenmektedir. Mühür koleksiyonu önemlidir. Mısır: İÖ 3000-İS 600 arasındaki buluntular sergilenmektedir. Bunların bir bölümü 1894′te Hidiv Abbas Paşa’ca armağan edilmiş , bir… Devamını Oku »