Devrez Çayı

Devrez Çayı – Hitit dili: Dahara; Kızılırmak’ın batı kanadında kalan en önemli ikinci koludur. Devrez Çayı 211 km uzunluğunda ve 8.9 m³/sn’lik yıl içi ortalama debiye sahiptir. Akış rejimi düzensizdir; ilkbahar aylarında yağışların başlaması ve karların erimesi ile sularında büyük bir artış görülür; ilkbaharda 600 m³/sn su geçirebilir, yaz aylarında ise 2,5 m³/sn debiye düşer.… Devamını Oku »

Karaçomak Barajı

Karaçomak Barajı, Kastamonu`inde, Karaçomak Çayı üzerinde, sulama, taşkın kontrolü, içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacı ile 1968 – 1974 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.668.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 50,00 m, normal su kotunda göl hacmi 23,10 hm3, normal su kotunda göl alanı 1,43 km2`dir. 2.596… Devamını Oku »

Devrekani Çayı

Devrekani Çayı, Batı Karadeniz bölümünde, Kastamonu ili sınırlarında bulunan akarsu. Küre Dağlarından doğan akarsu Cide’nin batısından Karadeniz’e dökülür. 2.322 km² büyüklüğündeki Devrekani Havzasını, Kuzeyde Karadeniz, güneyden Araç Çayı, batıdan Bartın Çayı, güneydoğu ve doğudan Gökırmak havzaları sınırlandırır. Havza sınırları içinde; Devrekani, Daday, Seydiler, Ağlı, Pınarbaşı, Cide ve Azdavay ilçeleri ile Küre Dağları Millî Parkının bir… Devamını Oku »

Kastamonu Akarsu ve Gölleri

KASTAMONU AKARSULARI VE VADİLERİ AKARSULAR: Kastamonu il toprakları, Batı Karadeniz ve Kızılırmak havzaları olmak üzere iki ayrı su toplama havzasına bölünmüştür. BATI KARADENİZ HAVZASI: İlin kuzey bölümü, yani Araç, Daday, Azdavay, Cide, İnebolu, Küre, Devrekani, Boz-kurt ve Çatalzeytin ilçeleri bu havzada yer almaktadır. Havzanın büyük bölümü genellikle nemli,ılıman iklimkuşağındadır.Kastamonu’nun Batı Karadeniz Havzasr içinde kalan önemli… Devamını Oku »