Category Archives: Gezilecek Yerler

Sis Kalesi

Kozan İlçesinin 1 km batısındaki Tavşantepe üzerindedir. Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını oluştu­rur. Asurlularca yaptırılmış, Romalılar ve Ermenilerce onarılmıştır. Ermeniler döne­minde âdı Sis Kalesi idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız topları Tufanlı Köyüne bu kaleden ateş açmıştır. Kale, kuzey ve güneyde birbirine surlarla bağlı iki grup halindedir. Çevresi 6 km’ye yaklaşır. Güney kesimindeki tepede iç kale… Read More »

Marmaros Şelalesi Gökçeada

Gökçeada Marmaros Şelalesi Dereköy’den sonra sağa dönülerek gidilen Marmaros Koyu yolu üzerinde, sapaktan 7 km. ileride aracı bırakıp biraz yürümek gerekiyor. Etraf yemyeşil, Ada’ya gelirken gördüğünüz çıplak tepelerden sonra çok şaşırtıcı bir ortam. Orman içinde biraz yürüyünce şelale karşınızda. Ama yaz sonuna doğru suyu iyice azalıyor. Şelale 38 metre yükseklikten düşüyor. Adalılar hazırladıkları broşürde adalarını… Read More »

Kars Akarsuları

Kars il toprakları bütünüyle Hazar Denizi Ana Havzası’nda yer almaktadır. HAZAR DENİZİ ANA HAVZASI: Türkiye’de ve Bağımsız Devletler Topluluğu topraklarında büyük alanlar kaplayan Hazar Denizi Ana Havzası’nın küçük bir bölümü Türkiye sınırları içindedir. İl topraklarından kaynaklanarak doğu yönünde akan Araş ve Kura ırmakları da önemli alt havzalar oluşturmaktadır. Yaklaşık 7.000 km2 alan kaplayan Kura Irmağı… Read More »

Turna Gölü

TURNA GÖLÜ Kağızman’a bağlı Kötek Bucağı’nın kuzeydoğusundaki volkanik alanda yer alan Turna Gölü’nün alanı 2 km2′den biraz fazladır. Kabaca daire biçiminde olan göl, çevresini saran tepelere doğru birtakım girintiler yapmaktadır. Kıyıları çimenlerle kaplı olan Turna Gölü, bu tepelerden inen kar suları ve dibinden kaynayan pınarlarla beslenmektedir. Orta kesimlerine doğru oldukça derin olan gölde, balık yoktur.… Read More »

Bozcaada

Bozcaada, Çanakkale iline bağlı, 36 kilometrekare yüz ölçümüyle ülkemizin üçüncü büyük adasıdır. Bozcaada çok yüksek olmayıp, basık görünümlüdür. Jeolojik yapı bakımından Biga yarımadasının bir uzantısını oluşturan Bozcaada’da katmanlaşma çeşitlilik gösterir. Bozcaada’nın en yüksek noktası Göztepe’dir. Bozcaada’nın kıyıları çoğunlukla falezler nedeniyle dik ve kayalıktır. Fakat Bozcaada’da kumsallarla kaplı bir çok koy vardır. Bozcaada’nın kıyı uzunluğu 34.5… Read More »

Haçin Kalesi

Saimbeyli Kasabasında, antik bir yerleşim yerindedir. Ortaçağ da, kervan yolunun korunması için yapılmış bir karakol kalesi idi. İlk adı Badimon olan kale, onarımlarla bir merkez kalesi haline getirildi. Uzun süre taşocağı olarak kullanılan kalenin bugün iki burcu ayakta kalabilmiştir. Doğu yönündeki kayalıkta mağara evler, çevrele­rinde ise mermer sütun ve başlıklar bulun­maktadır.

Adana Atatürk Müzesi

Adana Atatürk Evi Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Mart 1923’te Atatürk eşi ile birlikte Adana’ya geldiğinde misafir edildiği ev müzeye çevrilmiştir. Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy.’da yapılmış geleneksel Adana evlerinden biri olan ev, Ramazanoğulları’ndan Suphi Paşa’nın evi olup Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bu özel… Read More »

Adana Kalesi

Adana Kalesi: Seyhan Irma­ğının ve Taşköprünün batı bitişiğindeki höyüğün güneyindedir. Abbasi Halifesi Mehdi ile oğlu halife Harunür Reşid (764-809) bu kaleyi 781′de bir ilk çağ kalesinin yerine yaptırmıştır. Adana’yı 1836′da ele geçiren Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa kaleyi yıktırmıştır. Savunma hendekleri ile çevrili surları 300 m uzunluğunda idi. Bugüne sadece Müftülük yakınındaki kule ile sur… Read More »

Loryma Antik Kenti

Bu antik kent bölgenin Karaburun yöresinde yer almaktadır.Kente ulaşım birazda zahmetlidir.Deniz yoluyla bir müddet gidildikten sonra yaklaşık 1 saat kadar bölgeye tırmanmanız gerekmektedir. Ülkemizde antik kentlere önem verilmemesi nedeniyle bölgeye dair araştırmalar 1995 yıllarında Alman araştırmacılar tarafından başlatılmıştır. Yapılan bu araştırmalara göre bölgenin heçmişi M.Ö 6. yüzyıllara kadar uzanmaktadır.Bölgenin etrafı yıkık surlarla çevrilmiştir. Bölge de… Read More »

Kars Gölleri

Kars il sınırları içinde çok sayıda göl bulunmaktadır. Bu göllerin önemlileri arasında, Çıldır, Aygır, Aktaş, Kuyucak ve Deniz gölleri sayılabilir. Kars’ta Bulunan Göller: Çıldır Gölü Aygır Gölü Deniz Gölü (Diğer adları: Çengili, Cenkli, Çengli) Aktaş Gölü (Diğer adları: Hazapin, Karzak, Kenarbel, Khozapin, Khozapan) Turna Gölü Çalı Gölü Cili Gölü Gelört Gölü Hekeli Gölü Koz Gölü… Read More »

Gölemezli Çamur Kaplıcaları

Gölemezli Çamur Kaplıcası Akköy- Gölemezli Termal Turizm Merkezi alanı Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarına bitişik olarak, bu bölgenin kuzey batısında yer almakta, Akköy İlçesine bağlı Gölemezli Beldesi, Çeşmebaşı ve Kavakbaşı Köyleri yerleşim alanlarını da içine alacak şekilde yine Akköy İlçesine bağlı Belenardıç Köyünün yerleşim alanı dışında güneydoğu bölgesi ile Denizli merkez İlçeye bağlı Haytabey… Read More »

Yedikule Zindanları Müzesi

Yedikule Zindanları adıyla anılır. Bizans ve Osmanlı tarihinin önemli olaylarına sahne olmuştur. Zindandaki kuyulu odanın idam infaz yeri olarak kullanıldığı bilinir. Yedikule zindanları, Çandarlı Halil Paşa, Genç Osman ve daha çok devlet büyükleri ile yabancı elçilik görevlilerine hapishane, idam yeri olmuştur. Kule, son yıllarda onarılmıştır. İstanbul’da ayrıca Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı da müze olarak… Read More »