Category Archives: Tarihi Yerler

Kars’ın Coğrafi Konumu

Kuzeydoğu Anadolu’nun yüksek yaylalarında yer alan Kars ili,42° 10′ ve 44° 49′ doğu boylamları ile 39° 22′ ve 41 ° 37 ‘ kuzey enlemleri arasında bulunur. 18.557 km2′lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının % 2,4′ünü kapsayan Kars’ta il merkezinin deniz düzeyinden yüksekliği 1.450 metredir. ti,doğudan 500 km’lik bir sınır çizgisi ile eski SSCB’ye, 45 km’lik bir sınır çizgisi… Read More »

Çizmeli Kaplıcaları

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Çizmeli Kaplıcaları, bölgenin zengin termal noktalarından biridir. Su sıcaklığı 44°C civarındadır, kalsiyum ve sülfat içerir. Çizmeli Kaplıcaları, Yenice Kaplıcaları olarak da adlandırılır. Bölge, Buldan ilçesine 16 kilometrelik bir mesafede yer alan Yenicekent’te bulunuyor. Faydaları Kaplıca sularının kalp, damar, hemoroit, karaciğer yetmezliği, romatizma, basur ve deri hastalıklarına iyi geldiği bilinmekte. Bölgeye Tripolis Antik… Read More »

Fenari İsa Camii

İstanbul Vatan Caddesi’ ndedir. Patris ve Drungarios Konstantinos Lips 907′de yaptırmışlardır. Doğu duvarındaki yazıttan, Meryem’e adandığı anlaşılmaktadır. Latin işgalinde yağmalanan kilise, sonradan onarılmıştır. 1282′de, VIII. Mikhael’in karısı Theodora manastırı onartarak, güneyine, loannes Podromos’a adanan bir kilise yaptırmıştır. Dönemin imparator soyundan birçok önde geleni burada gömülüdür. II. Bayezid döneminde, Fenari Alaeddin, cami ve zaviye haline getirmiştir.… Read More »

İstanbul Hanları

ŞİMKEŞHANE: Beyazıt’ta cadde üstündedir. Üç katlı, tek avlulu hanlar planında olan yapı Osmanlı sivil mimarisinin önemli örneklerindendir. 1463 tarihli yazıtı vardır. İstanbul’un alınmasından sonra yapılan ilk darphane olup, Fatih burada ilk sikkeyi bastırmıştır. Evliya Çelebi “kale misali” bir yapı olduğunu, 161 oda ve 21 dükkândan oluştuğunu yazmaktadır. XVIII. yy başında, III. Ahmed döneminde, annesi Emetullah… Read More »

Cimşit Bey Hamamı

Cemşit Bey Hamamı Sarahatun Camii bitişiğindeki klasik tipte bir Osmanlı yapısıdır. Soyunma yeri kare planlı üzeri kubbe ile örtülü olup, iki kapısı mevcuttur. Yıkanma yeri Sarahatun Camiine dayanır. Bu yapı Yavuz Sultan Selim’in Sipahi Beylerinden Cemşit Bey tarafından 16.asrın ilk yarısında yaptırılmıştır. Günümüzde restore edilerek kullanılır hale getirilmiş ve hizmete açılmıştır. Adresi: Harput, 23350 Elâzığ… Read More »

Giresun

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde; 40° 07′ve 41° 08′ kuzey enlemleriyle, 37° 50′ ve 39° 12 doğu boylamları arasında kalan Giresun İli, yaklaşık, 6.934 km2 alan kaplamaktadır. Doğudan Trabzon’un Tonya ve Vakfıkebir; Gümüşhane’nin Torul ve Şiran; güneyden Erzincan’ın Refahiye; güney ve güneybatıdan Sivas’ın Suşehri ve Koyulhisar; batıdan Ordu’nun Mesudiye ve Merkez ilçeleriyle sınırlanmış durumdadır. Kelkit Çöküntü Oluğu… Read More »

Köprülü Külliyesi

İSTANBUL Divanyolundadır. 1661′de Köprülü Mehmed Paşa yaptırmıştır. Mescit,medrese, türbe, çeşme, sebil, kitaplık, han ve dükkânlar geniş bir alana yerleştirilmiştir. Küçük külliyede hanın çok büyük tutulması, XVII. yy’da bu kesimin ticaret yönünden devingenlik kazandığını göstermektedir. Sekiz köşeli mescit , dönemin özelliği olarak, dershane işlevini de üstlenmiştir. Medresenin revaklı, kubbeli odaları mescidi L biçimi sarmaktadır. Türbe 8… Read More »

Hoca Hasan Hamamı

Harput’da zamanımıza kadar ulaşabilmiş klasik Osmanlı tipi hamamlardan biridir. Soyunma, ılıklık ve yıkanma yerlerinden meydana gelmiştir. İki giriş kapısı bulunur. Batıdaki sade olmasına rağmen doğu kapısının kubbeli oluşu dikkat çekicidir. Soyunma yeri kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Tamamen yıkılmış olan ılıklıktan yıkanma yerine geçilir. Yıkanma yeri dört eyvanlı ortası büyük kubbeli ve köşelerde… Read More »

Adana Atatürk Müzesi

Adana Atatürk Evi Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Mart 1923’te Atatürk eşi ile birlikte Adana’ya geldiğinde misafir edildiği ev müzeye çevrilmiştir. Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy.’da yapılmış geleneksel Adana evlerinden biri olan ev, Ramazanoğulları’ndan Suphi Paşa’nın evi olup Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bu özel… Read More »

Ekinözü İçmeler

Ekinözü (Cela) İçmeleri Ekinözü İçmeleri K.Maraş’a 150 km uzaklıktadır. Ekinözü yerleşmesi, yakın çevresinde yer alan 3 kaynaktan oluşmuştur. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan kapasite ve kaynak nitelikleri bakımından ülkemizin 10 büyük içmesinden biridir. Ekinözü İçmeleri; Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Yapılan tetkik ve analizlerde başta böbrek, idrar yolları,… Read More »

Elazığ

Elazığ, büyük bölümüyle Fırat Havzası’nda bulunan bir doğu ilidir. 40° 21′ ve 38° 30′ doğu boylamları ile 38° 17′ ve 39° 11′ kuzey enlemleri arasında kalan ilin merkezinin denizden yüksekliği, yaklaşık 1.020 m’dir. Toplam su yüzeyleri dahil 9.151 km2′lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının binde 12’sini kaplayan Elazığ, doğudan Bingöl’ün Merkez ve Hizan; batı ve güneybatıdan Malatya’nın Pötürge,… Read More »