Category Archives: Tarihi Yerler

Karatepe Kalesi

Kadirli İlçesine bağlı Karatepe (Aslantaş) Köyü yakınındadır. Denizden yüksekliği 132 m’dir. 430 m çapında ve oval biçimdedir. Tarihi, Hititlere dayanır. Asurlularca yakılıp yıkıldıktan sonra, kulla­nılmamıştır. Karatepe’de 1946′da başlayan kazılarda Hitit Kralı Asistavandas’ın (İÖ VII. yy) sarayının kalıntıları gibi çok değerli Hitit yapıtları ortaya çıkarılmıştır. Hititçenin çö­zülmesini sağlayan yazıtlar burada bulun­muştur. Kazılarda çıkarılan yapıtlar, geniş bir… Read More »

Antalya

Tatil, doğa, su denildiğinde akla ilk gelen yer kuşkusuz ANTALYA…  Antalya Otelleri için tıklayınız. Her yıl binlerce turist tarafından Antalya’nın her bir köşesi ziyaret edilmektedir. Antalya, tarihi güzellikleri, doğasi ve kültürel zenginliği ile Türkiye’nin en gelişmiş turizm şehirlerinden birisidir. Güzel coğrafi yapısı ve uygun iklim koşulları ile Nisan ayından kiş aylarının başına kadar tüm yerli… Read More »

Tumlu Kalesi

Tumlu (dumlu) Kalesi: Ceyhan Irmağının 17 km kuzeybatısındaki Dumlu Köyü dolaylarında, 70 m yüksekliğindeki bir tepe üzerindedir. AdanaKozan kervan yolu nu ve birçok kaleyi gözetlemeye elverişli bir konumdadır. Kalenin çevresi 800 m’dir 8 burcu, doğuya açılan bir tek kapısı vardır. Ovaya bakan doğu köşesinde, bir gözetleme kulesi, ayrıca savunma hendekleri ile surlar bulun­maktadır. İçinde bazı… Read More »

Kars Gölleri

Kars il sınırları içinde çok sayıda göl bulunmaktadır. Bu göllerin önemlileri arasında, Çıldır, Aygır, Aktaş, Kuyucak ve Deniz gölleri sayılabilir. Kars’ta Bulunan Göller: Çıldır Gölü Aygır Gölü Deniz Gölü (Diğer adları: Çengili, Cenkli, Çengli) Aktaş Gölü (Diğer adları: Hazapin, Karzak, Kenarbel, Khozapin, Khozapan) Turna Gölü Çalı Gölü Cili Gölü Gelört Gölü Hekeli Gölü Koz Gölü… Read More »

Büyükada Tarihi Köşkleri

Büyükada’da gezilecek yerleri merak edenler, büyükada tarihi köşklerini de gezi listelerine ekleyebilirler. Tarihi köşklerin büyük bir kısmı otellere dönüştürülerek, ziyaretçilere eşsiz bir konaklama deneyimi yaşatmaktadır. Çoğu 19. yüzyılın son çeyreği ile 1900’lü yılların başında inşa edilmiş olan köşkler, sahip oldukları zarif mimari özellikler sayesinde görülmeye değer hale geliyor.

Kastamonu Akarsu ve Gölleri

KASTAMONU AKARSULARI VE VADİLERİ AKARSULAR: Kastamonu il toprakları, Batı Karadeniz ve Kızılırmak havzaları olmak üzere iki ayrı su toplama havzasına bölünmüştür. BATI KARADENİZ HAVZASI: İlin kuzey bölümü, yani Araç, Daday, Azdavay, Cide, İnebolu, Küre, Devrekani, Boz-kurt ve Çatalzeytin ilçeleri bu havzada yer almaktadır. Havzanın büyük bölümü genellikle nemli,ılıman iklimkuşağındadır.Kastamonu’nun Batı Karadeniz Havzasr içinde kalan önemli… Read More »

Hoca Hasan Hamamı

Harput’da zamanımıza kadar ulaşabilmiş klasik Osmanlı tipi hamamlardan biridir. Soyunma, ılıklık ve yıkanma yerlerinden meydana gelmiştir. İki giriş kapısı bulunur. Batıdaki sade olmasına rağmen doğu kapısının kubbeli oluşu dikkat çekicidir. Soyunma yeri kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Tamamen yıkılmış olan ılıklıktan yıkanma yerine geçilir. Yıkanma yeri dört eyvanlı ortası büyük kubbeli ve köşelerde… Read More »

Sis Kalesi

Kozan İlçesinin 1 km batısındaki Tavşantepe üzerindedir. Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını oluştu­rur. Asurlularca yaptırılmış, Romalılar ve Ermenilerce onarılmıştır. Ermeniler döne­minde âdı Sis Kalesi idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız topları Tufanlı Köyüne bu kaleden ateş açmıştır. Kale, kuzey ve güneyde birbirine surlarla bağlı iki grup halindedir. Çevresi 6 km’ye yaklaşır. Güney kesimindeki tepede iç kale… Read More »

Zal Mahmut Paşa Külliyesi

İstanbul Eyüp’tedir. Zal Mahmud Paşa XVI.yy ortalarında Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Cami, iki medrese, türbe ve çeşmeden oluşan küçük bir yapıttır; ancak planı ilginçtir. Yapılar, alanın engebesine göre iki basamaklı biçimde yerleştirilmiş, buna bağlı olarak planlar ve örtü düzeni değişmiştir. Cami ana mekânı, iki payeyi bağlayan üç kemerin taşıdığı büyük bir kubbeyle örtülüdür. Doğu, batı ve… Read More »