İMRAHOR İLYAS BEY CAMİSİ

İMRAHOR İLYAS BEY CAMİSİ Samatya ile Yedikule arasındadır. Doğu konsülü Studios 463′te toannes Prodromos adına bir kilise ve manastır yaptırmıştır. Ioannes Prodromos Manastırı Bizans Dönemi’nde Hıristiyanlık’in en önemli merkezlerindendi.

Yengiyle dönen imparatorlar kente Yedikule Altın Kapı’dan girer, ilk dualarını bu kilisede yapardı. Manastırdan çok sayıda din adamı yetişmişti. Latin işgali sırasında yağmalanan kilise ve manastır, 1293′te onarılmıştır. İstanbul’un alınmasından sonra II. Bayezid döneminde İmrahor ilyas Bey, kiliseyi cami ve zaviyeye dönüştürmüştür. Yapı, dinsel önemini Osmanlılar Dönemi’ nde de korumuştur.

1894′te depremden zarar görmüş, 1910′da çatısı çökünce bırakılmıştır. Hıristiyanlık’ın ilk dönem bazilikalarının güzel bir örneğidir. Ana mekân, iki sütun dizisi ile üç nefe ayrılmıştır. Kuzey duvarı sağlam olan narteks, avluya 4 m mermer sütunlu revakla açılmaktadır. Orta nefın doğu kenarında, birkaç basamakla inilen bir hücre bulunmuştur. Hücrede, azizlerin anıları saklanmaktadır.
Manastıra ilişkin yapı yoktur. Caminin yakınında 54 sütunlu sarnıç ve sarnıca bitişik, apsisli ayazmanın manastırın yapıları olduğu düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir