Menteşe Kaplıcaları

MENTEŞE TERMAL TESİSLERİNDEKİ KAPLICA SULARININ FAYDALARI
Termal suların banyo, inhalasyon ve içmece şeklinde 3 önemli tedavi unsuru vardır.

BANYO KÜRLERİ
Romatizmal Hastalıklar:
-Ankilozan spondidit, romatoit artrit, gut(damla) gibi iltihabi romatizmal hastalıklar.
-Boyun, bel, kalça, diz kireçlenmeleri, bel ve boyun fıtıkları gibi dejeneratif romatizmal hasatlıklar.
-Fibromiyalji, periartrit, tendinit, bursit gibi yumaşak doku romatizmaları,
Bütün bu rahatsızlıklara suyun sıcaklığı, kaldırma gücü ve basıncın ortaya çıkardığı olumlu etkiler aynı zamanda karbondioksit gazının olumlu etkisi sonucu adelelere daha fazla kan gitmesini sağlayarak ve en önemlisi 3. günden itibaren kortizon sağlayan böbrek üstü bezlerinin uyarılarak kan kortizon seviyesinin yükselmsi sonucunda bu hastalıklara iyi gelmektedir.

Osteoporoz(kemik erimesi): Kalsiyum nedeniyle içmece ve parathormon aktivasyonuyla iyi geldiği düşünülmektedir.

Ortopedi Ameliyatlarının ve kırık sekerlerinin rehabilatasyonu: Diz ve kalça protez ameliyatlarının rehabilatasyonları, kırığa bağlı uzun süreli alçı uygulamalarındaki eklem kısıtlılığının girilmesi. Bel ve boyun fıtığı ameliyatlarının sonrasında sinir kesilmesene bağlı ameliyatlarının rehabilitasyonlarında.

Nörolojik hastalıklar sonrasında oluşan felçlerin rehabilitasyonunda: Cerebral plasy, hemipleji, parapileji, fasiyal paralizi(yüz felci) Cilt hastalıkları: -Egzma, akne ve sedef hastalıklarının tedavisinde. Kadın yollarının iltihaplı hastalıklarında. Stres ve yorgunluğunun giderilmesi.

İNHALASYON KÜRLERİ (buhar solunum kürleri): Termal suyumuzun karbondioksit ve radon gazı içermesi sebebiyle yüksek tansiyon tedavisinde kalbin daha verimli çalışmasında, kronik, bronşit ve astıma bağlı nefes darlıklarında.İç salgı bezlerinin olumlu uyarılmasında.

İÇME KÜRLERİ: Böbrek taşı:Böbrek taşlarının idrar yolları ve mesane taşlarının düşürülmesinde.İdrar yollarındaki kristallerin(kumların) iltihabların giderilmesinde.

Safrakesesi Taşı: Safrekesesi taşları sonucunda oluşan ağrı, gaz, hazımsızlık gibi şikayetlerin giderilmesinde. Mide rahatsızlıkları: Gastirit, ülser, divertükül, reflü gibi rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan ağrı, gaz, hazımsızlık gibi şikayetlerin giderilmesinde.

Bağırsak hastalıkları: Kolit, polip, divertükül, kabızlık gibi şikayetler sonucunda ortaya çıkan ağrı ve spazmların giderilmesinde. Karaciğer rahatsızlıkları:Karaciğer iltahaplarında. Anemi(kansızlık): Düşük olan hemoglabin alyuvarlar değerlerinin yükselmesinde termal suyumuzun demir minaralizasyonunun fazla olması nedeniyle faydalı olmaktadır.

Kan yağları(kolestrol): Kolesterol, lipid, trigliserid, banyo ve inhalasyon kürlerinin ortak olumlu etkisi sonucu. Diyebet hastalığı(Şeker hastalığı): Banyo ve içmece sonucu kandaki insülin salgılayan pankreas bezinin radyoaktif ve diğer etkenlerle uyarılarak pankreasın insülin salgısını arttırması sonucunda.

Kısırlık(strelite): Sudaki radon gazının olumlu etkisi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Obezite(aşırı şişmanlık): Özel diyet ve egzersiz programlarının yanında banyo ve içmece kürleriyle, yağ metobolizmasının hızlanmasıyla.

KAPLICALARDAKİ SAKINCALI DURUMLAR
Aşağıdaki hastalıklar kendisinde mevcut olan kişilere uzmanlar şifalı suları ve kaplıcaları önermemektedirler.
1. Kanser hastaları
2. Aktif tüberküloz
3. Yüksek ateş ve ishalle seyreden kolera, tifo ve dizanteri
4. 39C. Üzerinde seyereden gribal enfeksiyonlar.
5. Aktif hepatit hastaları.
6. İleri düzeydeki kalp, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri.
7. Habis hipertansiyon(ileri derecedeki organ yetmezlikleri sonucunda oluşan yüksek tansiyon.
8. Ameliyat geçirmiş,henüz yarası kapanmamış olanlar
9. Kanamalı hastalıkları olanlar
10. Saralılar, zararlı akil hastaları.

Başarılı Bir Kaplıca Tedavisi İçin · Kaplıcaya girmeden önce doktorla görüşülmeli ve onun önerilerine uyulmalıdır. · Tok karnına kaplıcaya girilmemelidir.Ağır yemeklerde kaçınılmalıdır.

· Kaplıca suyunun şifa verici radyoaktif ve kimyasal özelliklerinin bozulmaması için sabun,şampuan,krem, vb. kullanılmamalıdır.

· Sudaki şifa verici özelliklerin vücut tarafından kabul edilebilmesi için, kaplıca suyunda hareketsiz kalmak çok önemlidir.

· 41-42 dereceden yukarı sıcak suya girilmemeli.Kaplıca suyuna girildikten sonra terleme başladıktan itibaren 5 dk. sonra çıkılmalıdır.Konfor şartları uygun ortamda 30 dk. ile 1 saat arasında terleme bıtene kadar yatarak istirhat edilmelidir. · Günde iki kereden fazla kaplıcaya girilmemelidir.

· Türkiye şartlarında (sosyo ekonomik sebebler dolayısıyla) kaplıca suyu ile kür tedavisinin en az 7 veya 10 gün olduğu unutulmamalıdır.Gelişmiş ülkelerde bu süre ortalama 4 haftadır.Bir kaç günden oluşan kaplıca uygulamaları önemli rahatsızlıklarda fazla faydası olmuyacağı ancak dinlenme ve stress atma yönünde önemli faydalar sağlıyacağı bilinmektedir.

· Tedavi süresinde vücut asla üşütülmemelidir. · Terleme müddeti sonunda çamaşır değiştirilerek hafif bir gezinti yapılmalıdır.

· Kaplıca tedavisi her kişide ayni etkiyi göstermez.Bazılarında bir iki banyo sonra halsizlik,sinirlilik,yorgunluk,bas ağrısı,uykusuzluk olabilir.Merak edilecek bir şey yoktur.Birkaç banyodan sonra geçer.

· Gün içerisinde 2 den fazla kaplıca tedavisine giren 41-42 c uzerındekı sularda uzun sure kalan hastalarda termal kriz oluşabilir.Termal kriz halsizlik, bulantı, baş dönmesi ve ateş rahatsızlıklarının görülmesiyle anlaşılır.

Termal kriz oluştuğu zaman istirahat edilmelidir.

· Tedavinin ilk 3 gün içerisinde şifalı kaplıca sularının etkisiyle nadir olarak romatizma, siyatrik, sinir agrilarinin arttigi görülürse de bu geçici durumdur tedavi ilerledikçe hafifler ve kaybolur.

· Banyodaki havalandırma çalıştırılmalı içeride temiz hava bulundurulmalı.Banyo kapısı kesinlikle kapalı tutulup termal buhar odalara bırakılmamalıdır.Odadaki buhar ve gazlar uyku düzensizliklerine sebep olur.

Kaplıca tedavisinden sonraki genel etkiler; hem uzun yıllara dayalı gözlem ve deneyimlerin hem de klinik çalışmaların ortaya koyduğu gibi 6 – 12 ay sürebilmektedir.Kaplıca tedavilerinin gerekli faydayı sağlayabilmesi açısından her hasta için ayrı bir reçete(günde kaç banyo yapılacağı, kaç gün tedavi alıcağı, içmece kürelerinde suyun kaç öğün, ne kadar içileceği gibi) düzenlenmelidir.

Uzman hekim tarafından diğer ek tedavi yöntemleri (masaj, fiziktedavi, egrezsiz, diyet) uygulanmalıdır.Bu nedenle uzman hekim ve yardımcı sağlık personelinin tesislerimizde bulunması gerekmektedir.

Adresi: Menteşe, 45500 Soma/Manisa
Telefon: (0236) 635 11 59

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir