Tag Archives: adana gezilecek yerler

Adana Atatürk Müzesi

Adana Atatürk Evi Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Mart 1923’te Atatürk eşi ile birlikte Adana’ya geldiğinde misafir edildiği ev müzeye çevrilmiştir. Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy.’da yapılmış geleneksel Adana evlerinden biri olan ev, Ramazanoğulları’ndan Suphi Paşa’nın evi olup Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bu özel… Read More »

Sis Kalesi

Kozan İlçesinin 1 km batısındaki Tavşantepe üzerindedir. Dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını oluştu­rur. Asurlularca yaptırılmış, Romalılar ve Ermenilerce onarılmıştır. Ermeniler döne­minde âdı Sis Kalesi idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında Fransız topları Tufanlı Köyüne bu kaleden ateş açmıştır. Kale, kuzey ve güneyde birbirine surlarla bağlı iki grup halindedir. Çevresi 6 km’ye yaklaşır. Güney kesimindeki tepede iç kale… Read More »

Yılanlı Kale

Ceyhan İlçesinin 8 km batısında eski kervan yolu üzerinde sarp, kayalık bir tepededir. Kuzeye doğru uzanan Dumulu, Anavarza ve Kozan (Sis) adlı dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır. Gülek boğazından Çukurova’ya yönelecek saldırıla­rı engelleyjici konumu nedeniyle önem kazan­mıştır. Koruması kolay, düşürülmesi çok güç bir kale olarak bilinir. Ortaçağdan kalma bir Bizans kalesi olduğu sanılmaktadır. 1097′de Bouillon… Read More »

Bucak Kalesi

Kozan’ın 10 km güneyinde, Hamamköy’ün doğusunda bir Ortaçağ kale kalıntısıdır; bazı kısımları ayakta kalabilmiştir. Moloz taşlarla örülmüş ve kabayonu bosajlı taşlarla kaplamadır. Yapının dış konturları sağlamdır fakat iç mekanı yıkılmıştır. Bucak kalesine giriş doğu yönündeki kemerli kapıdan yapılmaktadır. Bucak kalesinin girişinin hüneyinde ilk burç duruyordur. Bu burcun altında kubbeli bir mekan vardır. Bucak kulesinin Anavarza… Read More »

Kazankaya Kalesi

Ceyhan İlçesine bağlı Kurtkulağı Köyünün 1 km kuzeyindeki tepededir. Asur, Pers, Roma izlerini taşıyan bir kale kalıntısıdır. Halep kervan yolunun korunması için karakol olarak yaptırılmıştır. Yapı, 250300 m genişlikteki bir alana yayılmaktadır. Tepenin kuzeydoğu eteklerin­de Abbasilerden kalma mezarlar, Asur ve Romalılardan kalma kaya mezarları ve çeşmeler bulunmaktadır.

Feke Kalesi

Feke İlçesi’nin kuzeydoğusundaki bir tepe üzerindedir. Feke ilçesini geçtikten 3 km sonra, buradan geçen kervan yolunu kontrol etmek amacıyla XII.yüzyılda yapılmıştır. İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kaledir. Dikdörtgen bir plân düzeni gösterir. Sekiz burcu ve bir gözetleme kulesi vardır. Günümüzde bu burçların yarıdan fazlası toprağa gömülmüş durumdadır. Kale içerisinde yapı kalıntılarının izleri… Read More »

Adana Arkeoloji Müzesi

1924 yılında kurulmuş olan Adana Arkeoloji Müzesi, Adana ve çevresinde bulunan pek çok arkeolojik esere ev sahipliği yapıyor. Günümüzde Reşatbey’deki binasında hizmete açık olan Adana Arkeoloji Müzesi, 1972 yılına kadar sürekli yer değiştirmek durumunda kalmış. Kuruluş yıllarında Polis Dairesi’nde ziyarete açık olan müze, 1928’de şu an yıkık vaziyette olan Caferpaşa Camii Medresesi’ne, sonrasında ise Kuruköprü… Read More »

Adana Kalesi

Adana Kalesi: Seyhan Irma­ğının ve Taşköprünün batı bitişiğindeki höyüğün güneyindedir. Abbasi Halifesi Mehdi ile oğlu halife Harunür Reşid (764-809) bu kaleyi 781′de bir ilk çağ kalesinin yerine yaptırmıştır. Adana’yı 1836′da ele geçiren Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa kaleyi yıktırmıştır. Savunma hendekleri ile çevrili surları 300 m uzunluğunda idi. Bugüne sadece Müftülük yakınındaki kule ile sur… Read More »

Adana Etnografya Müzesi

Adana Etnografya Müzesi, Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Kuruköprü Mahallesi’ndedir. Geçmişte Eski Müze adıyla bilinen Adana Etnografya Müzesi, 1924 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmış. Müze binası, 1845 yılında Kuruköprü Mahallesi’nde kilise olarak inşa edilmiş. Sonraki yıllarda terk edilen bina, 1924 yılında arkeoloji ve etnografya eserlerinin sergilendiği müze olarak yeniden faaliyete açılmış. 1972 yılına gelindiğinde, eserlerin yeni müze… Read More »

Misis Antik Kenti

Ülkemizin en önemli antik kentinden biri olan Misis Antik Kenti, Adana ili sınırları içerisindedir. Şehrin 27 kilometre doğusundaki bu kent, Ceyhan Nehri’nin hemen kenarında yer alıyor. Misis Antik Kenti’nin özellikleri ise tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ve geçit özelliği taşımasıdır. Ceyhan Nehri’nin kenarında bulunan ve ikinci bir geçit özelliği taşıyan Misis Antik Kenti, aynı… Read More »

Milvan Kalesi

Karaisalı İlçesinin 8 km kuzeybatısında, Milvankale (Karakılıç) Köyü yakınındadır. Ortaçağdan kalma bir karakol kalesidir. Zamanla yıkılmıştır. Milvan Kalesi’nde 1815 yılında Adana Valisi ve Menemenci Aşireti arasında büyük bir savaş çıkmıştır. Bu savaş yedi ay sürmüştür. Kültür gezisi kapsamında geleceğiniz Adana’da tarihi ve kültürel görebileceğiniz bir çok eser bulunmaktadır. Adana’ya gelmişken meşhur yaylalarını görmeden ve lezzetleri… Read More »