Muhafazakar Tatil Otelleri

Sahil bölgelerinde alternatif turizm kapsamındaki otellerin sayısı hızla artıyor. Daha mutaassıp ailelerin kalmayı tercih ettiği, kadın ve erkekler için havuzların ayrı olduğu, alkollü içki satılmayan ve mescit bulunan oteller turizmde rekabeti kızıştırdı. Bu otellere o kadar çok ilgi var ki; yaz döneminde yer bulmak zorlaşıyor. Alternatif oteller gazete ve televizyon reklam mecralarını kullanarak tüketicilere ulaşıyor. Reklam için yüksek bütçeler ayrılıyor.

Sah İnn Paradise Tatil Köyü ve Bera gibi 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinin de devreye girmesi ile sektör iyice hareketlendi. Yatak kapasitesi 10 bine yaklaşan ve yaklaşık 80 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan alternatif turizmde artan rekabet tatil fiyatlarını da cazip hale getiriyor. Nisan, mayıs ve haziran aylarında 5 yıldızlı otellerde günlük 50 YTL’ye tatil imkânı sunuluyor. 1990’lı yıllarda tatil anlayışının değişmesi turizm hareketlerinin de hızlanmasına sebep oldu. Yerli turistin sahil bölgelerine talebi arttı. Bu dönemde alternatif turizm adı altında hizmet veren konaklama tesisleri de tek tek devreye girmeye başladı. Bu otellerden en büyüğü 1500 yatak kapasiteli Caprice Palace, 1999’da Aydın Didim’de hizmete girdi. Ardından Konya Merkezli Kamer Holding Alanya’da Sah İnn Suit adlı oteli tatilcilerin hizmetine sundu. 2001’deki ekonomik krizle durağanlaşan alternatif turizm son yıllarda yaşanan ekonomik istikrar sayesinde yeniden canlanmaya başladı. Ege ve Akdeniz’de art arda açılan oteller sektörün yıldızının parlamasını sağladı.

Bu yıl Antalya’da 5 yıldızlı iki tesisin devreye girmesi rekabetin de kızışmasına sebep olacak gibi görünüyor. Kamer Holding Antalya Kumluca sahilindeki toplam 1400 yatak kapasitesine sahip tatil köyü Sah İnn Paradise’ı, Kombassan Holding ise Alanya’daki 1000 yatak kapasiteli Bera Otel’i bu yıl itibarıyla hizmete soktu. İki tesisle birlikte alternatif turizm kapsamındaki otel sayısı 22’ye, yatak kapasitesi ise 10 bine ulaştı. Bu otellere turist taşıyan seyahat acentelerinin sayısı da artıyor.
Hac ve umre üzerine çalışırken alternatif turizmi keşfeden İspa Turizm’in sahibi Hilmi Karaduman otellere en fazla turist taşıyan seyahat acentesi konumuna geldi. Söz konusu turizm çeşidine rağbetin artmasını toplumda hayat standardının gün geçtikçe yükselmesi ve tatil anlayışındaki değişime bağlayan Karaduman, “Önceden sahil bölgelerinde tatil geçirmek birçok aile için hayaldi. Çünkü aylık gelir, evi idare etmeye zor yetiyordu. Ancak son yıllarda enflasyonun düşüşü ile birlikte ekonomik anlamda yaşanan gelişme ailelerin hareket kabiliyetini artırdı. Yıllık izinlerinde memleketine gidenler, tatil anlayışının değişmesine bağlı olarak izinlerinin bir kısmını sahil beldelerinde geçirmek istiyor. Bu durum da alternatif turizme ilginin artmasını sağlıyor.” diyor.

Alternatif oteller gazete ve televizyon reklam mecralarını kullanarak tüketicilere ulaşıyor. Reklam için yüksek bütçeler ayrılıyor. Otellere İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri, Malatya, Adana gibi yurtiçi taleplerin yanı sıra gurbetçilerden de büyük ilgi var. Alternatif turizmi sadece tesettürlüler tercih etmiyor. Plajlarda bakışlardan rahatsız olan başı açık bayanlar da bu tesislere geliyor. Ayrıca bu otellerin hizmet kalitesi gün geçtikçe yükseliyor.
4 yıllık inşaat sürecinin ardından bu yıl hizmete giren Alanya’daki Bera Otel, Kombassan Holding bünyesinde yer alıyor. 35 milyon Euro’ya mal olan tesis 332 oda ve 1000 yatak kapasitesine sahip. Genel Müdür Mehmet Han Çopur, Konya’daki otelleriyle yakaladıkları başarıyı Bera’yla alternatif turizmle de sürdürmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Son yıllarda alternatif turizmde yaşanan gelişmenin birçok otelin iştahını kabarttığını belirterek, turizmcilerin tesislerinin bahçelerini çevirip bayanlar kompleksi yaparak pastadan pay almaya çalıştığına dikkat çekiyor.

Kemer’e bağlı Kumluca’da 167 bin metrekare alan üzerine kurulu 5 yıldızlı tatil köyü Sah İnn Paradise’ı bu yıl hizmete sokan Kamer Holding alternatif turizmde iddialı. ‘Özel hayata saygı’ prensibiyle yola çıktıklarını kaydeden Sevencan, 10 yıllığına kiraladıkları tatil köyü üzerinde içinde 1100 kişilik kongre salonunda bulunduğu tesis ile bayanlar için kompleks inşa ettiklerini söyledi. Hedeflerinin Anadolu’dan spor kulüplerinin kamplarını ve gerek şirketlerin gerekse dernek ve birliklerin kongre ve toplantı gibi etkinliklerini otellerinde yapmaları olduğuna işaret eden Sevencan, “Turizmde yatırımlarımız devam edecek. Afyon’da termal tesis kurmak için çalışmalarımız sürüyor.” dedi. 404 oda ve 1400 yatak kapasitesine sahip Sah İnn Paradise’in 400 m uzunluğunda kendine özel sahili bulunuyor.
***
Termal tesislerin de sayısı artıyor
Sahil bölgelerindeki otellerin yanı sıra termal ve sağlık turizmi hizmeti veren tesislerin sayısı da artıyor. 2004 yılında Asya Katılım Bankası tarafından Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yaptırılan termal tatil köyünde yer alan sağlık merkezi, bakım üniteleri ve termal havuz yoğun ilgi görüyor. 2006’nın sonunda Afyon Karahisar’da hizmete açılan Korel Hotel Türkiye’nin en büyük klinik termal oteli olarak anılıyor. Otelin içinde yer alan 2 bin metrekare büyüklüğündeki klinikte fizyoterapi, hidroterapi, rehabilitasyon gibi dallarda tedaviler uygulanıyor. 2005 yılında Nevşehir Kozaklı’da Uğur İnşaat tarafından hizmete açılan Rosa Rezort dünya da ender rastlanan radon gazı içerikli termo mineral suyu ile ön plana çıkıyor.
Alternatif turizm kapsamında faaliyet gösteren bazı oteller
Bera Otel-Antalya/Alanya
Sah İnn Paradise: Antalya/Kumluca
Sah İnn Suit: Antalya/Alanya
Club Familia-İzmir/Çeşme
Club Asya-İzmir/Karaburun
Club&Hotel Karaburun-Antalya/Alanya
Burc Club&Hotel-İzmir/Selçuk
Club Samira-Antalya/Alanya
Eda Garden Tatil Köyü-İzmir/Çeşme
İlay Alanis Otel-Antalya/Alanya
İonia Otel-İzmir/Çeşme
Asya Termal Tatil Köyü/Kızılcahamam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir