Tag Archives: kazı çalışmaları

Misis Antik Kenti

Ülkemizin en önemli antik kentinden biri olan Misis Antik Kenti, Adana ili sınırları içerisindedir. Şehrin 27 kilometre doğusundaki bu kent, Ceyhan Nehri’nin hemen kenarında yer alıyor. Misis Antik Kenti’nin özellikleri ise tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması ve geçit özelliği taşımasıdır. Ceyhan Nehri’nin kenarında bulunan ve ikinci bir geçit özelliği taşıyan Misis Antik Kenti, aynı… Read More »

Karatepe Kalesi

Kadirli İlçesine bağlı Karatepe (Aslantaş) Köyü yakınındadır. Denizden yüksekliği 132 m’dir. 430 m çapında ve oval biçimdedir. Tarihi, Hititlere dayanır. Asurlularca yakılıp yıkıldıktan sonra, kulla­nılmamıştır. Karatepe’de 1946′da başlayan kazılarda Hitit Kralı Asistavandas’ın (İÖ VII. yy) sarayının kalıntıları gibi çok değerli Hitit yapıtları ortaya çıkarılmıştır. Hititçenin çö­zülmesini sağlayan yazıtlar burada bulun­muştur. Kazılarda çıkarılan yapıtlar, geniş bir… Read More »

Magarsus Antik Kenti

Karataş İlçesinin 5 km güneybatısında Dört Direkli ve Magarsos adları ile tanınan eski bir liman kentinin kalesidir. İlkçağda Mallos (şimdi yeri belli değil) Mopsuhestia, Hemite ve Asitavanda adlı antik kentleri koruyan bir kilit noktasın­dadır. Ortaçağda yıkılmış, Harunür Reşid’in oğlu Kasım onanmıştır. Piri Reis’in “Kitabı Bahriye” adlı (1517) yapıtında Od Kalesi olarak geçer. Antik Kentin adı,… Read More »

Kastabala Antik Kenti

Kastabala antik kenti, Osmaniye ilinin 12 km kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye- Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında, Ceyhan nehrinin yakınlarında küçük bir ovaya hâkim kaya çıkıntısı üzerinde yükselen Ortaçağ kalesi çevresinde gelişen antik kenttir. Kastabala Ören Yerini ilk kez 1875 yılında İngiliz E.J. Davis tan ımlamış ve kamu oyuna duyurmuştur. Anazarbos ( Şimdiki adı… Read More »

Boğazkale Hattuşa Çorum

ÇORUM – Boğazkale HATTUŞ Günümüzden 5 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan Boğazkale’de, ilk organize devleti kuran Hititlerin, ilk başkenti Hattuşa bulunmaktadır. Hattuşa Anadolu’nun kalbinde, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış ülkemizdeki 9 değerden biridir. Hitit uygarlığı en az Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlıktır. Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşması… Read More »

Yeni Bademli Höyük

Yeni bademli Höyük Gökçeada’nın ilk sistemli arkeolojik kazısı olma ünvanını taşıyan Yenibademli Höyük , Kaleköy istikametinde olup ilçe merkezine 3 km. mesafededir.Yolun sol tarafında bulunmaktadır. Orta büyüklükte bir höyük olan Yenibademli Höyük, doğu-batı yönünde 120 m. , kuzey-güney yönünde ise 130 m. kadar bir alanı kapsamaktadır. Yüksekliği araziden 9m. ,deniz seviyesinden ise 18 m. kadardır.… Read More »