Malatya Kaplıcaları

Malatya’da ispendere kaplıcası ve içmesi, Balaban çermiği , Harap şehir kaplıcası ve içmesi ve Kudret Havuzları başlıca şifa kaynaklarıdır. Malatya, şifalı su kaynakları bakımından asıl ününü, Merkez ilçeye22 kilometreuzaklıktaki Aşağı İspendere İçmesi’nden almıştır. Burası, ‘Aşağı İspendere Maden Suyu’ olarak da anılır.

Malatya’daki şifalı su kaynakları, hemen hemen tüm ilçelere dağılmış durumdadır. Kuluncak Kaplıcası, Kuluncak ilçesinde, Harapşehir İçmesi, Doğanşehir ilçesinde, Tıpkı Ocağı ise, Hekimhan’ın Güzelyurt beldesindedir. Burası, çocuğu olmayan ya da sürekli düşük yapan kadınların şifa aradıkları bir yerdir.

Malatya’nın Darende ilçesi de, Balaban İçmeleri ve Çamur Banyosu’yia tanınmıştır. İlçe merkezine15 kilometreuzaklıktaki Balaban beldesinde, devlet karayolu üzerindedir. Ağaçlarla kaplı yörenin denizden yüksekliği 1100 metredir.

İspendere İçmeler: Malatya Elazığ karayolu üzerinde Malatya’nın 28 km. doğusunda İspendere köyündedir. Burası, ‘Aşağı İspendere Maden Suyu’ olarak da anılır.

İçme, ağaçlar arasında açık bir alanda olup, üç kaynaktan çıkan su hem içme, hem de banyo yapma amaçlı kullanılmaktadır. Suyu; sindirim sistemi, idrar yolları ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir, il Özel idaresince yaptırılan bir motel ve gazinosu mevcuttur.

Kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 950 metredir. Çevrede tarihi hamam kalıntılarının bulunuşu, bu içmenin eskiden de işletilmiş olduğunu gösterir. Saf sodyum bikarbonatlı, kalsiyumlu ılıca ve içmeler grubunda incelenen suyun iki kaynağı bulunmaktadır. İçme kaynağının sıcaklığı 29°C, radyoaktivitesi 8 eman, pH değeri 6.2’dir. Mide, karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalıkları için önerilir. İçeriğinde az miktarda magnezyum iyonunun bulunuşu, suya laksatif bir özellik verir.

İkinci kaynak ise; Aşağı İspendere Kaplıcası ve Çamur Banyoları’nı besler. Banyo tedavisi; nevralji, nevrit ve cilt hastalıklarına yararlıdır. Aşağı İspendere köyünden tren yolunun da geçmesi, halkın çok uzak bölgelerden bile gelmesini sağlar. Sosyal tesis sıkıntısı çekilmeyen yörede, konaklama sorunu da yaşanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir