Bolu KARACASU KAPLICALARI
Bolu ovası güney kenarında, ormanlarla kaplı dağın eteğinde, Karacasu mevkiinde ve Kuzey Anadolu fayına bağlı olarak oluşmuş 2 kaynak bulunmaktadır. Bolu’ya 5 km. uzunluğunda kaliteli bir yolla bağlıdır, Bunlardan biri Büyük Kaplıca, diğeri Küçük Kaplıca olarak adlandırılır. 1993 yılında “termal turizm merkezi” ilan edilmiş olan bölgede Termal Otel ve Sağlık Bakanlığına bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunmaktadır. Büyük Kaplıcanın su sıcaklığı 40-44 C, Küçük Kaplıcanınki ise 40-46 C.dır. Bileşimlerinde demir ve kükürt bulunmakta, ayrıca radyoaktiflik özelliği bulunmaktadır. Siyatik, böbrek hastalığı, kadın ve cilt hastalıklarında yararlı olduğu belirlenmiştir. Kaplıcaların debisi çok yüksek değildir Son yıllarda yapılan çalışmalarla 55 lt/sn’ye çıkarılmıştır.
Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan, Bolu Karacasu Kaplıcaları; Bolu ili, Merkez ilçesi, Karacasu beldesindedir. Kaplıca alanı Bolu kent merkezinin 5 km. güneyinde yer almaktadır.
D-100 karayolu ve TEM otoyolu’nun Bolu’dan geçmesi nedeniyle kaplıca alanına karayoluyla kolay ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bolu kent merkezinden düzenli olarak toplu taşım araçlarıyla ulaşılabilmektedir. Bolu’ya en yakın havaalanları 190 km. uzaklıkta Ankara ve 260 km uzaklıkta İstanbul’da bulunmaktadır.
FAYDALARI
Kaplıca suyunun Sağlık Bakanlığınca tespit edilmiş tedavi özellikleri aşağıda belirtilmiştir: Hekim Kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoartit gibi noninflamatuvar eklem hastalılarının; tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında; içme kürü uygulaması şeklinde osteoporozda tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.
Kokusuz, kendine özgü tad,0,3 Pt./Co.Florürlü karışık nitelikte termomineralli sudur.İletkenlik (1 548 µs/cm), yoğunluk(1.0069 mg/cm³)1318 mg/lt .44 ºC.
Güney kenarında, ormanlarla kaplı dağın eteğinde, Karacasu mevkiinde ve Kuzey Anadolu fayına bağlı olarak oluşmuş 2 kaynak bulunmaktadır. Bolu’ya 5 km. uzunluğunda kaliteli bir yolla bağlıdır, Bunlardan biri Büyük Kaplıca, diğeri Küçük Kaplıca olarak hizmet vermektedir.
Bolu Karacasu Kaplıca Alanında aşağıdaki belirtilen tesislerle birlikte bu alanda yer alan büyük ve küçük hamamlardan günübirlik olarak yararlanan ziyaretçilerle birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinden tedavi gören hastalara hitap eden çok sayıda otel, motel, pansiyon da Karacasu Beldesinde hizmet vermektedir.
Bolu Termal Otel, Bolu Özel İdaresi Turizm mülkiyetinde olup, Bolsantur A.Ş tarafından işletilmektedir. Turizm işletme belgeli ve 3 yıldızlı olan tesis , 145 yatak kapasitelidir. Odalarda termal banyo imkanı bulunan otelin kür merkezinde 1 adet termal havuz, 12 adet termal özel banyo ve kapalı yüzme havuzu yanısıra masaj salonu, sauna, buhar odası, kondisyon merkezi yer almaktadır.. Termal Otele ait kür merkezine, Sağlık Bakanlığı tarafından 19.09.2005 tarih ve 59 sayı ile kaplıca işletme izni verilmiştir