Yoncalı Termal Otel, yüzlerce yıl Kirazlı dağının eteklerinde alelade bir bataklık olarak kalmış, yerden sıcak su kaynarmış. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan II.Alaattin Keykubat’ ın Gülümser Hatun adında hastalıklı bir kızı varmış. Genç yaşında hastalanmış ve derdine bir türlü deva bulunamıyormuş.
Uyuz bir tilkinin Yoncalı’ daki bataklıkta iyileştiğini görenlerin teklifi üzerine Gülümser Hatun’ u sıcak sularda yıkamışlar. Burada bir süre banyo almış Gülümser Hatun. Felçli olarak getirildiği Yoncalı’ dan gerçekten gülümseyerek, sağlığına kavuşmuş olarak ayrılmış. Sultan II.Alaaddin Keykubat, başka insanların da şifa bulması için Yoncalı’ da havuzlu büyük bir hamam ve bir camii yaptırmıştır. Kitabesinden bu yapıların 1233 yılında inşa olunduğu anlaşılmaktadır.
Tarihi hamam ve caminin bulunduğu kaplıca halen bir yerleşim merkezidir. Kaplıcada halen açık yüzme havuzu, çamur havuzları, tarihi büyük ve küçük kamam ve çelik hamamı bulunmaktadır.
Yoncalı ‘da İl Özel İdare Müdürlüğüne ait 100 yatak kapasiteli moteller ve 40 yatak kapasiteli otel vardır. 05/10/1991 tarihinde hizmete giren S.S.K Yoncalı Hidroterapi ve Fizik Tedavi Hastanesi 130 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir.
Kaplıcada 3 yıldızlı ve 150 yataklı otel ve kür merkezi de mevcuttur.
Yoncalı’ da değişik özelliklerde ve sıcaklıklarda şifa kaynakları vardır.
a- ) Dübecikler Yüzme Havuzu:
% 83 oranında radyoaktiviteye sahiptir. Karaciğer bozuklukları ile böbrek hastalıkları için iyileştirici özelliğe sahiptir.
b-) Çelik Suyu Hamamı:
Radyoaktivite daha yüksektir. Yaşlanmaktan korkanlara moral ve dinçlik aşılar. Halk arasında gençlik suyu olarak da bilinir.
c-) Batak (Çamur Banyosu) :
Türkiye’nin en yüksek radyoaktivite miktarına sahip hamamı-dır. Bilhassa romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.
Yoncalı’ daki şifalı suların sıcaklığı 32-36 derece arasında değişir. 17/09/1993 gün 4833 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla “Termal Turizm Merkezi” ilan edilmiştir.
Tütav Termal Otel, Kütahya’ nın ilk ve tek kür merkezidir. Kür merkezinde fizyoterapistler tarafından modern cihazlarla her türlü fizik tedavi yapılmaktadır. Çamur banyosu, bitki banyosu ve selülüt tedavisi büyük ilgi görmektedir. Türk hamamı, açık ve kapalı yüzme havuzları, aletli kondisyon salonu ve saunası ile kür merkeze Kütahya’ da termal tedavide temel taşı durumundadır.
Yoncalı kaplıcalarında 20 gün süre ile banyo alınır ve 20 gün sonra bu sudan içilirse yüzdeki çizgiler kaybolmakta ve moral bozukluğu gitmekte, insana her yönüyle canlılık gelmektedir.
Kütahya Yoncalı hamamlarına nasıl gidilir : Kütahya’ya 16 kilometre uzaklıktaki, Yoncalı Beldesi’nde bulunmakta. Ulaşım, tren yolu veya karayoluyla olabilir. Tren ile gelindiğinde Kütahya merkezde bulunan Gar’dan transfer yapılabilir. (önceden haber vermek koşuluyla) Kendi araçları ile gelecek misafirler Kütahya’ya ulaştıktan sonra Tavşanlı yolu istikametinde 16. kilometredeki tesise ulaşabilirler.
Adresi: Tavşanlı Yolu 16. Km Yoncalı Kaplıcaları 43250 Kütahya Türkiye
Bilgi ve Rezervasyon Telefon: 0 274 404 01 25