Tag Archives: osmaniye
Kum Kalesi
Haruniye Kalesi
Toprakkale Kalesi
Osmaniye İlçesine bağlı Toprakkale Bucağındadır. Çukurova’yı güneyden gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla yapılmıştır. Kervan yollarının birleştiği yerde, 75 m yükseklikteki yığma bir tepe üzerindedir. İÖ 312′den başlayarak, Selökidler, Romalılar, Abbasiler, Selçuklular, Ramazanoğulları ve Osmanlılarca dokuz kez onarılmıştır. Buraya, Hitit ve Asurlular “Carania”, Persler “Susanis”, Romalılar “Amanicae” (Caranadiopolis) adlarını vermişlerdir. Çevresinde savunma hendeği bulunmayan karakol niteliğinde… Read More »
Haruniye Kaplıca
Osmaniye Düziçi ilçesinin 15 km kuzeyinde Ceyhan Nehri kenarında, Kuşçu Köyü’ndeki Haruniye Kaplıcalarının suyunun, İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Balneoloji Laboratuarı’nda yapılan incelemeler sonucunda doğal sıcaklığının 20 C’nin (32 C) üzerinde olduğu ve toplam mineralizasyonun ise 1000 mg/L (2191,32 mg/L) üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliklerinden ötürü de Termomineral sular gurubundan olduğu… Read More »
Hemite Kalesi
Osmaniye İlçesinin 20 km kuzeybatısında ve Ceyhan Irmağının sol kıyısında Gökçedam (Hemite) Köyünde, sarp bir tepe üzerinde kurulmuştur. Haçlı Seferlerinde önemli rol oynayan Kale, çeşitli tarihlerde onarılmıştır. Yer sarsıntılarıyla yıkılmamış ender kalelerdendir. Yontma taştan yapılmıştır. Üç kemerli, zafer takına benzeyen tek giriş kapısı vardır. Surları, 810 m. yükseklikte ve 1500 m. uzunluktadır. 70′er m. aralıklı,… Read More »
Karatepe Kalesi
Kadirli İlçesine bağlı Karatepe (Aslantaş) Köyü yakınındadır. Denizden yüksekliği 132 m’dir. 430 m çapında ve oval biçimdedir. Tarihi, Hititlere dayanır. Asurlularca yakılıp yıkıldıktan sonra, kullanılmamıştır. Karatepe’de 1946′da başlayan kazılarda Hitit Kralı Asistavandas’ın (İÖ VII. yy) sarayının kalıntıları gibi çok değerli Hitit yapıtları ortaya çıkarılmıştır. Hititçenin çözülmesini sağlayan yazıtlar burada bulunmuştur. Kazılarda çıkarılan yapıtlar, geniş bir… Read More »
Savranda Kalesi
Osmaniye’ye bağlı Kaypak (Serdar) Bucağının 4 km kuzeyindedir. Üç yönü Kaypak Çayı ile çevrili kalenin doğu yönü kayalığa dayanır. Sağlam kalmış kalelerdendir. Çevresi 800 m’yi aşar. 12 gözetleme kulesi vardır. Dikdörtgen biçimindedir. Surları 710, iki katlı burçları ise 812 m yüksekliğindedir. Burçların altında kale alanına açılan kapılar vardır. Surlar üzerindeki yol ise burçları birbirine bağlamaktadır.… Read More »
Kokar Kaplıcaları
Kokar Kaplıcaları Osmaniye ili Kadirli ilçesinin Koçlu (Avluk) Köyü sınırları içerisinde bulunan Kokar İçmeleri ilçe merkezine 15 km. uzaklıktadır. Kaplıcanın çevresindeki kalıntılar, kaplıcadan Roma ve Bizans dönemlerinde de yararlanıldığına işaret etmektedir. Bizans döneminde kaplıcaya 5 km. uzaklıktaki Ağınağat mevkiinden buraya içme suyu getirildiği kalıntılardan anlaşılmaktadır. Kaplıcanın suyu mide, bağırsak, böbrek ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.… Read More »
Kurt Kalesi
Bahçe İlçesinin 10 km kuzeybatısında, Nurdağlarının alçak yamaçlarında Kurtlar Köyünde Ortaçağdan kalma karakol niteliğinde bir kale kalıntısıdır.
Kastabala Antik Kenti
Kastabala antik kenti, Osmaniye ilinin 12 km kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye- Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında, Ceyhan nehrinin yakınlarında küçük bir ovaya hâkim kaya çıkıntısı üzerinde yükselen Ortaçağ kalesi çevresinde gelişen antik kenttir. Kastabala Ören Yerini ilk kez 1875 yılında İngiliz E.J. Davis tan ımlamış ve kamu oyuna duyurmuştur. Anazarbos ( Şimdiki adı… Read More »
Çardak Kalesi
Osmaniye İlçesinin Çardak köyü yakınında 200 m yüksekliğindeki bir tepe üzerindedir. Güneyden kuzeye giden kervan ve sefer yollarını korma amacıyla yapılmış bir Ortaçağ karakol kalesidir. İssus savaşında önemli bir yeri olmuştur. Çevresi 600 m kadardır. Dikdörtgen biçimindedir. 10 burçludur. Giriş kapısı doğuya bakar.
Domuztepe Kalesi
Kadirli ilçesinin 11 km doğusunda ve Ceyhan Irmağının doğu kıyısındaki bir höyüktedir. İÖ XI. yy’da Hititlerin yaptığı bir kale kalıntısıdır. Romalılar kaleyi yakıp yıkmışlar, taşlarıyla binalar yapmışlardır. IV. yy’dan kalma hayvan figürlü ve geometrik motifli mozaikler de Roma yapıtlarıdır.